"Ramadi je potpuno oslobođen od Islamske države"

Iračka vojska ušla je u vladin kompleks u centru grada, što znači da je ID definitivno poražena u Ramadiju, rekao je Rojtersu Sabah al-Numani, portparol iračkih antiterorističkih jedinica koje predvode operaciju
0 komentar(a)
Ramadi, iračka vojska, Foto: Reuters
Ramadi, iračka vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.12.2015. 11:31h

Iračke snage preuzele su danas kontrolu i nad posljednjim preostalim uporištem Islamske države (ID) u Ramadiju, te je iračka vojna komanda proglasila ovaj grad potpuno slobodnim, prenijele su agencije.

Iračka vojska ušla je u vladin kompleks u centru grada, što znači da je ID definitivno poražena u Ramadiju, rekao je Rojtersu Sabah al-Numani, portparol iračkih antiterorističkih jedinica koje predvode operaciju.

Trupe danas čiste ulice ovog zapadnog grada od bombi i mina, nakon što su odnijele značajnu pobjedu nad ID i povratile grad koji su izgubile u maju.

Moguće je da je nekolicina džihadista ostalo u nekim djelovima grada, ali je vojska saopštila da nije naišla na otpor nakon što su borci ID juče napustili vladin kompleks, prenosi AFP.

U međuvremenu, vojni komandant Ahmed al-Belavi rekao je ranije danas za AP da državne trupe i dalje drže opkoljenim kompleks lokalne vlade, preciziravši da su ekstremisti, koji su se nalazili unutar kompleksa, prestali da pucaju oko osam sati.

"Vjerujemo da su oni ubijeni ili da su pobjegli", rekao je on, izrazivši uvjerenje da će vojska preuzeti potpunu kontrolu nad kompleksom "u narednim satima".

Vojnici su, kako je naveo, pozvali inženjerski tim prije nego što uđu unutra jer se boje mogućih postavljenih zabašurenih bombi ili bombaša-samoubica.

Iračani su kasno sinoć slavili na ulicama više gradova, a zvaničnici su čestitali federalnim snagama na najvećoj pobjedi otkako je ID preuzela velike djelove zemlje prošle godine, navodi francuska agencija.

Iračke snage su u utorak započele ofanzivu kako bi oslobodile Ramadi od ID, uz podršku avijacije međunarodne koalicije, ali i lokalnih pobunjenika.

Ramadi je glavni grad provincije u plodnoj dolini Eufrata, na samo dva sata vožnje zapadno od Bagdada.

Poslije Ramadija, iračka vojska planira da krene u preuzimanje sjevernog grada Mosula, najnaseljenijeg centra pod kontrolom ID u Iraku i Siriji, čime bi se praktično uništila struktura ID u Iraku i džihadistima bi se oduzeo važan izvor finansiranja.

Bonus video: