Jesu li pregovori ugroženi: Talibanski bombaš samoubica napao NATO konvoj u Kabulu

Portparol talibana Zabijulah Mudžahid rekao je da pobunjenici stoje iza samoubilčakog napada na konvoj stranih snaga, tvrdeći da je "ubijeno i ranjeno nekoliko pripadnika snaga koje su u invaziji"
1 komentar(a)
Avganistan, napad bombaša samoubice, Foto: Reuters
Avganistan, napad bombaša samoubice, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.12.2015. 08:15h

Talibanski bombaš samoubica aktivirao je rano jutros vozilo puno eksploziva u blizini aerodroma u Kabulu, usmrtivši jednog i ranivši 13 civila u napadu na konvoj NATO, dan nakon što je načelnik Generalštaba pakistanske vojske posjetio prijestonicu Avganistana u pokušaju da obnovi mirovne pregovore.

Napad je izveden uprkos ponovnim međunarodnim naporima da se nastave obustavljeni pregovori sa talibanskim pobunjenicima, a u trenutku kada se bezbjednosna situacija u Avganistanu pogoršava pošto talibani pojačavaju svoju ofanzivu širom zemlje, prenosi AFP.

"U bombaškom napadu je ubijen najmanje jedan civil, dok ih je još 13 ranjeno", izjavio je portparol policije u Kabulu Abdul Bašir Mudžahid, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova Avganistana saopštilo da je meta napada očigledno bio konvoj NATO.

Međunarodna vojna koalicija je, u međuvremenu, saopštila da istražuje najnoviji incident.

Portparol talibana Zabijulah Mudžahid rekao je da pobunjenici stoje iza samoubilčakog napada na konvoj stranih snaga, tvrdeći da je "ubijeno i ranjeno nekoliko pripadnika snaga koje su u invaziji".

Talibani su, napominje francuska agencija, poznati po pretjerivanju kad je riječ o broju žrtava njihovih napada.

Načelnik Generalštaba pakistanske vojske Rahil Šarif juče je posjetio Kabul u pokušaju da pripremi teren za nove mirovne pregovore sa talibanima.

"Obije strane su se saglasile da prva runda dijaloga između Avganistana, Pakistana, SAD i Kine bude održana u januaru sa ciljem da se uspostavi sveobuhvatni mirnovni pan", saopštila je avganistanska predsjednička palata.

Talibani, za sada, nijesu reagovali na najavu četvorostranih pregovora.

Pakistan, istorijski podržavalac talibana, bio je domaćin prekretničke prve runde razgovora u julu, ali su pregovori zastali kada su pobunjenici, sa zakašnjenjem, potvrdili smrt dugogodišnjeg lidera Mule Omara.

Avganistan smatra podršku Pakistana ključnom za dovođenje talibana za pregovarački sto.

Analitičari, međutim, upozoravaju da su bilo kakvi suštinski pregovori još daleko.

Bonus video: