"Svi borci Islamske države su otišli iz Ramadija, više nema otpora"

Iračke snage su došle do strateške raskrsnice kvarta Hoz nadomak bivšeg sjedišta lokalnih vlasti, čija je kontrola od ključnog značaja za potpuno preuzimanje Ramadija od džihadista
5 komentar(a)
Iračka vojska, Ramadi, Foto: Reuters
Iračka vojska, Ramadi, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2015. 17:49h

Svi borci iz Islamske države napustili su danas strateški kompleks lokalnih vlasti u Ramadiju, saopštila je iračka vojska.

"Svi borci Islamske države su otišli. Više nema otpora", izjavio je Frans presu portparol iračke vojske Sabah el Numan i dodao da to područje sada treba da bude očišćeno od mina i drugih eksplozivnih naprava koje su ostavili džihadisti.

Žestoki sukobi iračkih snaga i džihadista iz Islamske države izbili su u subotu u blizini bivšeg sjedišta lokalnih vlasti u Ramadiju, glavnom gradu sunitske provincije Anbar, na sjeveru Iraka.

Poslije velike ofanzive koja je omogućila iračkim snagama da u utorak uđu u Ramadi, pod kontrolom Islamske države od maja ove godine, njihov napredak je posljednjih dana bio usporen zbog eksplozivnih naprava, snajperista i samoubilačkih napada džihadista.

Iračke snage su došle do strateške raskrsnice kvarta Hoz nadomak bivšeg sjedišta lokalnih vlasti, čija je kontrola od ključnog značaja za potpuno preuzimanje Ramadija od džihadista.

Iračka vlada je u maju pretrpjela težak udarac kada su ekstremisti Islamske države zauzeli Ramadi.

To je bio najveći poraz vlade od kada je Islamska država zauzela djelove teritorije na sjeveru i na zapadu zemlje, uključujući drugi po velličini irački grad Mosul, u ljeto 2014.

Pošto je zauzela Ramadi, Islamska država uništila je sve mostove oko grada. Ekstremisti su uništili i komandni centar u Anbaru i rasporedili se po stambenim četvrtima grada kako bi uspostavili manje uočljive komandne centre.

Bonus video: