Rohani: Muslimanske države da poprave imidž Islama

"Koliko ste bombi kupili od Amerike ove godine? Da ste taj novac podijelili siromašnim muslimanima niko ne bi išao na spavanje gladan", rekao je iranski predsjednik
65 pregleda 2 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2015. 12:08h

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je danas da muslimanske zemlje treba da budu jedinstvene i da se trude da poboljšaju mišljenje svijeta o Islamu.

"Moramo da uklonimom negativnu sliku o Islamu iz realnog svijeta i sajber prostora," izjavio je Rohani na međunarodnoj konferenciji "Aktuelna kriza islamskog svijeta" u Teheranu.

On je rekao da najviše "nasilja, terora i masakra nažalost ima u islamskom svijetu", prenosi AFP.

"Pozivam sve islamske zemlje u regionu i izvan njega, čak i one koji su danas bombardovali i bacali projektile na naše susjede da prestanu sa ovim i izaberu ispravan put," rekao je Rohani.

On nije naveo ime nijedne zemlje, ali Iran podržava jemenske pobunjenike Huti, dok Saudijska Arabija od marta predvodi vojnu koaliciju koja ih bombarduje u nastojanju da vrati na vlast vladu predsjednika Abd Rabu Mansura Hadija.

"Koliko ste bombi kupili od Amerike ove godine? Da ste taj novac podijelili siromašnim muslimanima niko ne bi išao na spavanje gladan", rekao je iranski predsjednik.

On se osvrnuo i na borbu protiv Islamske države u Sirji, rekavši da Islamska država uspijeva da regrutuje vojnike u svoje redove zahvaljujući finansijskom i kulturnom siromaštvu.

"Obje vrste siromaštva treba iskorijeniti iz islamskog društva. Terorizam se ne uništava bombama," zaključio je.

Bonus video: