Kina donijela prvi anti-teroristički zakon

SAD su izrazile zabrinutost da će zakon nepovoljno uticati na internet i visoko tehnološki biznis i slobodu govora a kineski funkcioneri kažu da on uključuje zahtjeve od telekomunkacionih i internet kompanija koji su neophodni budući da teroristi sve više koriste sajber prostor
0 komentar(a)
Kina, Foto: Shutterstock
Kina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.12.2015. 10:55h

Kina je usvojila prvi anti-teroristički zakon za koji Zapad strahuje da će povećati kontrolu nad medijima i ugroziti interese stranih kompanija dok kineski funkcioneri kažu da balansira potrebu za borbom protiv terorizma sa zaštitom interesa i prava javnosti.

Nacionalni narodni kongres je saopštio da je njegov Stalni komitet jednoglasno usvojio nacrt zakona u nedjelju i da će zakon stupiti na snagu 1. januara, prenosi AP.

SAD su izrazile zabrinutost da će zakon nepovoljno uticati na internet i visoko tehnološki biznis i slobodu govora a kineski funkcioneri kažu da on uključuje zahtjeve od telekomunkacionih i internet kompanija koji su neophodni budući da teroristi sve više koriste sajber prostor.

Zakon je donijet u trenutku kada Peking vodi kampanju da suzbije međuetničko nasilje i nerede u provinciji Sinđang gdje živi ujgurska manjina uglanom muslimanske vjeroispovijesti i pokušava da uspostavi kontrolu nad političkim disidentima na intenernetu i na terenu, javlja AFP.

Državna novinska agenciaj Sinhua ocjenjuje da tekst predstavlja "najnoviji pokušaj za rješavanje problema terorizma kod kuće i održavanje bezbjednosti u svijetu".

Bonus video: