UHAPŠENA LJETOS

Navodna ruska špijunka pristala da prizna zavjeru?

Tužioci tvrde da je ona tokom predsjedničke kampanje 2016. i posle izbora Donalda Trampa za predsjednika, kao pokriće za svoje aktivnosti koristila status studentkinje da bi se infiltrirala u Nacionalnu asocijaciju za pravo na oružje (Nešenel Rajfl Asosiejšn) i u druge političke organizacije povezane s Republikanskom partijom
101 pregleda 13 komentar(a)
Marija Butina, Foto: Reuters
Marija Butina, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2019. 11:37h

Marija Butina, koju su američke vlasti optužile da je ruski agent i da je pokušala da utiče na politiku SAD prema Rusiji, pristala je da se izjasni kao kriva za zavjeru i da sarađuje sa američkim federalnim, državnim i lokalnim vlastima, navodi Ej-Bi-Si njuz.

U sporazumu, čiju kopiju američki televizijski kanal tvrdi da posjeduje, Marija Butina je navodno priznala da je kovala zavjeru u cilju djelovanja u SAD pod rukovodstvom neimenovanog ruskog zvaničnika, prenosi Rojters.

Američki savezni tužilac i advokati Marije Butine saopštili su 17. novembra da ta aktivistkinja za pravo na posjedovanje i nošenje oružja pregovara o "mogućem rješenju" za njen slučaj.

Oni su to tada naveli u zajedničkom podnesku sudu u Vašingtonu, što je bio prvi dokaz da je 30-godišnja aktivistkinja ili spremna da prizna krivicu ili na neko drugo rješenje koje bi joj ublažilo eventualnu kaznu.

Do tada su njeni advokati odlučno odbacivali optužbe kao "prenaduvane", tvrdili da ona nije ruski agent i tražili da se slučaj odbaci.

Marija Butina je uhapšena ljetos i kasnije optužena za zavjeru i da je neregistrovani strani agent.

Tužioci tvrde da je ona tokom predsjedničke kampanje 2016. i posle izbora Donalda Trampa za predsjednika, kao pokriće za svoje aktivnosti koristila status studentkinje da bi se infiltrirala u Nacionalnu asocijaciju za pravo na oružje (Nešenel Rajfl Asosiejšn) i u druge političke organizacije povezane s Republikanskom partijom.

Navodi se da je Butina prikupljene informacije prenosila jednom ruskom zvaničniku kome su ove godine američke vlasti uvele sankcije, kao i da je nastojala da uspostavi veze između američkih političara i Kremlja, prenosi Tanjug.