"PRIJATELJSKA VATRA NIJE BILA SLUČAJNOST"

Asad: Izrael namjerno izazvao sirijske protivvazdušne snage da obore ruski avion

"Naše rukovodstvo je saglasno s Rusima i jasno je da je incident bio namjeran. Ruski mediji su transparentni i uspjeli su da otkriju laži u nekim tvrdnjama", rekao je Asad, prenijeli su izraelski mediji
58 pregleda 0 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Bašar al Asad, Foto: Reuters
12.01.2019. 11:55h

Predsjednik Sirije Bašar al Asad izjavio je da je Izrael namjerno izazvao sirijske protivvazdušne snage da obore ruski avion tokom izraelskog napada iz vazduha 17. septembra.

U intervjuu za omanske medije Asad je rekao da su se Damask i Moskva složili da prijateljska vatra u incidentu u kome je ubijeno 15 ruskih vojnika nije bila slučajnost.

"Naše rukovodstvo je saglasno s Rusima i jasno je da je incident bio namjeran. Ruski mediji su transparentni i uspjeli su da otkriju laži u nekim tvrdnjama", rekao je Asad, prenijeli su izraelski mediji.

Moskva je već odgovornost za incident pripisala Izraelu, naveći da su izraelski borbeni avioni koristili veću rusku letjelicu kao štit, što Izrael poriče.

Rusija je poslije toga unaprijedila sirijsku protivvazdušnu odbranu isporučivši sistem S-300 za koji Damask tvrdi da će navesti Izrael da "pomno razmisli" prije nego što izvede nove udare iz vazduha.

U subotu je predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu da dvije zemlje moraju da unaprijede vojnu saradnju u Siriji.

Netanjahu je više puta upozorio da neće dozvoliti da se Iran i njegovi saveznici, uključujući libanski šiitski Hezbolah učvrste u susjednoj Siriji.

Izraelska vojska je to nastojala da spriječi napadima na njihove mete, poput onog u septembru, kada je oboren ruski izviđački avion.