Papa: Molimo se za prekid sukoba u Libiji i Siriji

Papa je istovremeno osudio uništavanje kulturnog nasljeđa, što se očigledno u prvom redu odnosi na pripadnike tzv. Islamske države, prenio je AFP
2 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.12.2015. 12:55h

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo podržao je danas napore Ujedinjenih nacija (UN) usmjerene na okončanje sukoba u Siriji i Libiji.

"Molimo se da sporazum postignut u UN može da uspije i obezbijedi što prije prekid oružanih sukoba u Siriji i poboljšanju izuzetno teške humanitarne situacije u kojoj se nalazi stanovništvo", rekao je papa u božićnoj poruci.

Podjednako je važno da svi podrže sporazum o Libiji kako bi se prevazišle duboke podjele i zaustavilo nasilje koje pogađa tu zemlju.

Papa je istovremeno osudio uništavanje kulturnog nasljeđa, što se očigledno u prvom redu odnosi na pripadnike tzv. Islamske države, prenio je AFP.

Prema njegovim riječima, zločini iza kojih stoji Islamska država ne zaobilaze čak ni istorijsku i kulturnu zaostavštinu čitavog svijeta.

Papa je takođe iskoristio priliku da apeluje na solidarnost sa izbjeglicama i pohvalio sve one koji im pružaju utočište.

"Neka Bog vrati svima onima, pojedincima i državama, koji su velikodušno radili na pružanju pomoći i koji su pružili dobrodošlicu velikom broju migranata i izbjeglica", rekao je papa, navodi AFP, uz podsjećanje da je u toku ove godine u Evropu stiglo više od milion izbjeglica.

Bonus video: