Premijer Indije prvi put u posjeti Pakistanu poslije 10 godina

Dvije zemlje su tri puta ratovale od 1947, od čega dva puta zbog Kašmira, na koji obje polažu pravo
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2015. 12:41h

Indijski premijer Narendra Modi doputovao je danas u iznenadnu posjetu Pakistanu gdje se sastao sa svojim kolegom Navazom Šarifom, a to je prvi put poslije više od 10 godina da jedan premijer Indije posjećuje tu zemlju sa kojom je Nju Delhi u rivalskim odnosima.

Šarif je zagrlio Modija nakon što je on sletio na aerodrom u istočnom gradu Lahoreu, a snimci su prikazani na državnoj televiziji.

Portparol kancelarije pakistanskog premijera rekao je Rojtersu da će dva lidera razgovarati o nizu bilateralnih pitanja, uključujući sporni himalajski region Kašmir.

Modi je u Pakistan doputovao u povratku iz posjete Rusiji, a jutros je svratio i u avganistansku prestonicu Kabul.

Do današnje posjete dolazi poslije značajnog sastanka između visokih diplomata dvije zemlje u Islamabadu, gdje su se dva nuklearno naoružana rivala saglasila da nastave mirovne pregovore na visokom nivou, podsjeća AFP.

Nepovjerenje između Indije i Pakistana seže godinama unazad, a u Avganistanu mnogi vjeruju da je Islamabad pokrovitelj talibanske pobune sa ciljem da oslabi vladu u Kabulu i ograniči uticaj Indije, što Pakistan poriče.

Nalik Kohli, portparol Modijeve stranke Baratija Džanata, rekao je u Nju Delhiju da je Indija spremna da napravi dva koraka naprijed ako Pakistan načini jedan u cilju poboljšanja odnosa.

Dvije zemlje su tri puta ratovale od 1947, od čega dva puta zbog Kašmira, na koji obje polažu pravo.

Galerija

Bonus video: