Rusija i Katar se dogovorili da podrže sirijske pregovore

Katarski ministar je istakao da su sirijski predsjednik Bašar el-Asad i njegov režim glavni pokrovitelji terorizma i izrazio protivljenje uspostavljanju liste opozicionara prije početka sirijskih pregovora jer je Katar, kako je rekao, protiv apsolutnoj klasifikaciji grupa
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.12.2015. 12:29h

Rusija i Katar su se saglasili kako da podstaknu otpočinjanje pregovora među sukobljenim stranama u sirijskoj krizi, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poslije razgovora sa šefom diplomatije Katara Kalidom bin Mohamadom Al Atijahom.

"Ne bih otkrivao detalje, ali smo postigli izvestan dogovor", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenosi Tas s.

Šef ruske diplomatije je ukazao da je ključno obezbijediti da najširi krug predstavnika opozicije učestvuje u budućim sirijskim pregovorima, navodi Rojters.

Istakao je da Rezolucija 2254 Saveta bezbjednosti UN jasno nalaže da bi sami Sirijci trebalo da odluče o svojoj budućnosti te da "SAD nemaju ništa sa tim", prenio je Tas s.

Rezolucija 2254, usvojena 18. decembra kao podrška sporazumu iz Beča o mirnom rješavanju sukoba u Siriji, predviđa učešće sirijske opozicije i predstavnika vlade u pregovorima koji treba da počnu u januaru 2016, a u cilju uspostavljanja prelazne vlade, usvajanja ustava i održavanja predsjedničkih izbora u narednih 18 mjeseci, podsjeća ruska agencija.

Lavrov je danas rekao i da se Moskva zalaže za temeljnu i nepristrasnu istragu o svim navodima o korišćenju hemijskog oružja u Siriji.

Katarski ministar je istakao da su sirijski predsjednik Bašar el-Asad i njegov režim glavni pokrovitelji terorizma i izrazio protivljenje uspostavljanju liste opozicionara prije početka sirijskih pregovora jer je Katar, kako je rekao, protiv apsolutnoj klasifikaciji grupa.

Diplomate kažu da će biti izuzetno teško postići konsenzus o listi pobunjeničkih grupa koje treba da budu izuzete iz pregovora i legitimnih članova opozicije koji će u njima učestvovati, navodi Rojters.

Al Atijah je rekao i da tema današnjih razgovora nije bilo formiranje oružanih snaga u okviru islamske antiterorističke koalicije na čelu sa Rijadom i naglasio da su napori skoncentrisani na borbu protiv ekstremističke ideologije.

"Razgovaramo o razmjeni informacija o kretanju ljudi i novca. Tema uspostavljanja oružanih snaga (u okviru koalicije koju Rijad predvodi) sada nije u razmatranju", objasnio je on, dodavši da islamska koalicija ne djeluje u sferi vojnih akcija koalicije na čelu sa SAD.

On je naveo i da u političkom rješavanju krize u Siriji treba koristiti ranije postignute sporazume, a ne počinjati sve iz početka, i ocijenio da dalje pogorsavanje krize u Siriji nije ni u čijem interesu.

Bonus video: