CIA je 2000. predvidjela kako će izgledati 2015, provjerite šta je tačno, a šta ne u tim predviđanjima

CIA je tačno predvidjela da će starenje stanovništva u razvijenim zemljama Zapada uzrokovati sporu krizu - od pada odnosno radnika nasuprot penzionera, do uvoza radne snage i problema migracija stanovništva
13 komentar(a)
Islamska država, Foto: Beta-AP
Islamska država, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 24.12.2015. 18:52h

Sad već daleke 2000. godine, američka obavještajna agencija CIA okupila je grupu eksperata van svojih krugova i dala im zadatak - baciti pogled u budućnost i predvidjeti kako bi 2015. godina mogla da izgleda iz tadašnje perspektive.

Ta predviđanja okupljena su na izvještaju od 70 stranica i njima je pokriveno sve, od napretka nanotehnologije do pada rasta i pada cijena nafte, demografskih promjena na globalnom nivou, te sudbine globalne ekonomije.

Petnaest godina je prošlo otad, a na samom izmaku 2015. godine, pravo je vrijeme za pogled unazad i ocjenu CIA predviđanja. Evo što su predviđanja uspješno pogodila a šta ne u pregledu kojeg donosi Telegraph.

Internet revolucija - ISPRAVNO

CIA stručnjaci tačno su predvidjeli eksploziju digitalne i mobilne tehnologije, koja je promijenila naš pogled na svijet.

"Univerzalna bežična mobilna komunikacija napraviće najveću globalnu transformaciju još od industrijske revolucije", jedan je od zaključaka CIA stručnjaka.

IT revolucija, predvidjeli su, imaće i političkih posljedica, a primjer tome je internet opozicija autoritarnim režimima na Bliskom istoku, odnosno pokret Arapskog proljeća.

Otvoreni su i neki novi putevi sukobljavanja nacija, ali ne na otvorenom bojištu, već u njegovoj digitalnoj verziji. Primjeri toga su sajber napadi Kine i Rusije na SAD te SAD-ovo korištenje virusa Stuxnet u sabotiranju iranskog nuklearnog programa.

Biotehnološki 'boom' - DJELIMIČNO TAČNO

U CIA su bili optimistički nastrojeni prema efektima biotehnologije te su predvidjeli učestalost profilisanja ličnih genoma te transplantacije vještački uzgojenih organa. Predvidjeli su i kloniranje životinja radi proizvodnje mesa, a nisu zaboravili ni na teroriste, te su predvidjeli kako bi oni mogli proizvesti nove opasne viruse i bakterije.

Isto tako predvidjeli su da bi super bograti pomoću biotehnologije mogli živjeti još duže, ali dio od navedenog i dan danas izgleda samo kao lista lijepih želja, jer ne postoji tretman za produžetak života superbogatim starijim osobama.

CIA je bila u pravu u dva predviđanja ovdje - padu cijene genomike te nastojanju da se sekvencionira DNK velikog broja korisnika zdravstvenog osiguranja u pojedinim državama u svijetu, radi povećane borbe protiv raka.

Bili su u pravu i oko genetski modifikovanih usjeva, koji su se raširili globalno.

Uspon Rusije - POGREŠNO

CIA je predvidjela da će rusko opiranje "novom američkom vijeku" rezultovati "najvjerovatnije" slabom Rusijom, koja bi prvenstveno bila povezana s međunarodnom diplomatijom i to putem svog prava na veto u Vijeću bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pobrinuo se da ta predviđanja izgledaju u potpunosti promašeno. Rusija je ojačana i postala je globalni igrač, sa mrežom uticaja od Grčke do Sirije.

Umjesto predviđenih 2.500 nuklearnih bojevih glava, Rusija trenutno ima njih preko 8.000. Zaista "slabo".

CIA je promašila i u predviđanju ujedinjenja dvije Koreje, a neuspješno su predvidjeli i smrt kubanskog legendarnog vođe Fidela Kastra, koji im nije pružio to zadovoljstvo.

Globalna populacija - DJELIMIČNO TAČNO

U izvještaju se tačno predvidjelo da će svjetska populacija narasti iznad 7 milijardi te da će njen rast biti usporen ili čak u opadanju u Rusiji i istočnoj Evropi. U Rusiji tako, danas, ima manje stanovništva nego 2000. godine.

Ali CIA je bila u krivu oko loše sreće u Africi. Umjesto pada populacije usljed epidemije AIDS-a, populacija subsaharskih zemalja je narasla, a njihove ekonomije prkose svim predviđanjima.

Demografska kriza Zapada - TAČNO

CIA je tačno predvidjela da će starenje stanovništva u razvijenim zemljama Zapada uzrokovati sporu krizu - od pada odnosno radnika nasuprot penzionera, do uvoza radne snage i problema migracija stanovništva.

Finansijska kriza - POGREŠNO

U izvještaju se predvidjela visok nivo ekonomskog rasta, ali to je bilo tačno samo do određene granice. Zapravo sve do globalnog finansijskog sloma 2008. godine, to se još i držalo na vodi, ali nakon te krize i pada globalne ekonomije, javljaju se debate oko ograničenja i mudrosti kapitalizma kao ekonomskog sistema.

U potpunosti pogrešno je predviđen i rast EU, za koju je CIA predvidjela da će do 2015. godine biti bogata, mirna i da će usavršavati posljednje komponente svog procesa integracije.

Međunarodni terorizam - DJELIMIČNO TAČNO

Bojazan CIA o sve sofisticiranijim i ubojitijim terorističkim napadima postala je evidentna već 11. septembra 2001. godine. Ali, u CIA nisu mogli ni zamisliti do koje mjere će terorizam definisati globalnu spoljnu politiku Zapada u narednih 10 godina.

CIA je predvidjela eksploataciju globalizma od strane kriminalnih organizacija, pobunjeničkih grupa i narko kartela, koji bi se udruživali u velike mreže, usmjerene protiv Zapada.

U stvarnosti, stvari su možda i gore, jer teroristička organizacija takozvane Islamske države, podstiče terorističke napade širom svijeta, a finansira se čitavom lepezom kriminalnih aktivnosti.

ID koristi hemijsko oružje ukradeno od sirijskog režima, a proizvodi i sopstvene takozvane "prljave bombe" te radi na izradi sopstvenog hemijskog naoružanja.

Dnevnik.hr

Bonus video: