Njujork Tajms: SAD bile spremne da upotrijebe nuklearno oružje protiv građana SSSR-a

Na primjer, američka vojska je u Moskvi izdvojila 179 ciljeva, koji su bili predviđeni za "sistematsko uništavanje" nukleranim oružjem u slučaju rata, u Sankt Peterburgu - 145, u Istocnoj Evropi - 91
14 komentar(a)
nuklearno, Foto: Shutterstock
nuklearno, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.12.2015. 11:05h

Američke vlasti su tokom Hladnog rata bile spremne da upotrijebe nuklearno oružje, i to ne samo kako bi se smanjio vojni i industrijski potencijal Sovjetskog Saveza (SSSR) već i u cilju masovnog ubistva sovjetskih građana, navodi se u članku lista "Njujork tajms", prenosi Sputnjik.

Novinari tog američkog lista imali su uvid u ranije tajne dokumente, koji su prvi put otkriveni u Ncionalnom arhivu SAD.

U materijalima iz 1959. godine postoji spisak ciljeva koje je Vašington bio spreman da gađa nuklearnim oružjem, a koji su se nalazili u SSSR-u, jednom broju zemalja Istočne Evrope i Kini.

Na primjer, američka vojska je u Moskvi izdvojila 179 ciljeva, koji su bili predviđeni za "sistematsko uništavanje" nukleranim oružjem u slučaju rata, u Sankt Peterburgu - 145, u Istocnoj Evropi - 91.

Mnogi od ovih objekata bili su industrijski kompleksi i vladine zgrade.

Medu ciljevima u svakom gradu nalazi se i "stanovništvo", navodi Sputnjik.

"To zaista iznenađuje - vidjeti da su kao mete birani centri gdje je koncentrisano stanovništvo", citira list naučnog saradnika Univerziteta "Džordž Vašington" Vilijama Bura, koji je 2006. godine u Nacionalni arhiv SAD i poslao zahtjev za dobijanje ovih dokumenata.

Kako je naveo Bur, u dokumentima nema detaljnog opisa objekata ni njihovih tačnih adresa, ove informacije su i dalje tajna.

"Njujork tajms" dodaje da se radi o planu koji je bio pripremljen prije vremena interkontinentalnih raketa koje se lansiraju sa podmornica.

U to vrijeme su za dostavu nuklearnog oružja najviše korišćeni bombarderi.

List takode navodi podatke po kojima su Sjedinjene Države u velikoj meri bile ispred SSSR-a - raspolagale sa 10 puta većim nuklearnim arsenalom i pokušavale da svog neprijatelja okruže što većim brojem baza sa bombarderima.

Bonus video: