Pentagon obavještavao sirijsku vojsku o djelovanju dzihadista?

Komanda Pentagona je u ljeto 2013. godine, u veoma povjerljivom dokumentu Obavještajne bezbjednosne agencije, navela da bi svrgavanje Asada napravilo totalni haos u Siriji
3 komentar(a)
Sirija, bombardovanje, Foto: Reuters
Sirija, bombardovanje, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.12.2015. 17:02h

Pentagon je godinama obavještavao sirijsku vojsku o djelovanju islamskih ekstremista, iz straha da bi u Siriji mogao da izbije totalni haos ukoliko bi uspio plan administracije predsjednika SAD Baraka Obame da svrgne sa vlasti Bašara el Asada, objavio je američki istraživački novinar Sejmur Herš.

Informacije koje je objavio taj renomirani novinar, pokazuju veliki jaz u postupanju između vrhovne komande američkih snaga i političkih zvaničnika u Bijeloj kući, kada je u pitanju borba protiv ekstremista u Siriji i u Iraku.

"Izgleda da američka vojska ne prima sa velikim entuzijazmom to što Obama govori da Asad mora da ode. Vojska daje Damasku obavještajne podatke i analize, ali se to ne radi direktno", rekao je Heršu neimenovani zvaničnik.

Komanda Pentagona je u ljeto 2013. godine, u veoma povjerljivom dokumentu Obavještajne bezbjednosne agencije, navela da bi svrgavanje Asada napravilo totalni haos u Siriji i da bi tada postala lak plijen za islamističke ekstremiste.

"U to vrijeme, CIA je slala oružje iz libijskih skladišta u Siriju, preko Turske, tokom jedne cijele godine. To je počelo da se dešava neposredno nakon ubistva libijskog lidera Muamera el Gadafija", rekao je izvor američkog novinara.

Prema Heršovom izvoru, tada su oružje dobijale sve grupe koje su protivnici Asadove vojske, uključujući Nusra front i DAEŠ (takozvanu Islamsku državu), dok je takozvana umjerena opozicija isparila, a Slobodna sirijska vojska je okrnjena i svedena na grupu stacioniranu u jednoj vazdušnoj bazi u Turskoj.

On je naveo i da je komanda Pentagona vjerovala da Asada ne mogu da zamijene fundamentalisti.

"Američka vojska je prepoznala momenat i morala je da se suprostavi Obaminoj politici koja je bila osuđena na propast. General Martin Dempsi je odlučio da proslijedi podatke o ekstremistima, ali bez korišćenja političkih kanala. Bilo je jasno da je Asadu potrebna bolja obavještajna služba. Obama nije to znao, Obama ne zna šta komanda Pentagona radi u svakoj situaciji. To nije znao nijedan predsjednik", istakao je Heršov izvor.

Nekadašnji šef Obavještajne bezbjednosne agencije general Majkl Flin rekao je da je izvještaj u kojem su se pojavila mišljenja da bi svrgavanje Asada izazvalo haos bio suprotan svemu onome što je radila Obamina administracija koja nije željela da čuje istinu, prenose mediji.

Bonus video: