Najveća prijetnja za SAD: Politička nestabilnost u Evropi

"Politička nestabilnost u Evropi, uslijed priliva migranata, jačanja socijalne nestabilnosti, napada terorista ili nasilja prema izbjeglicama i migrantima"
0 komentar(a)
SAD EU, Foto: Infiniteunknown.net
SAD EU, Foto: Infiniteunknown.net
Ažurirano: 21.12.2015. 12:23h

Među najvećim prijetnjama nacionalnoj bezbjednosti i nacionalnim interesima SAD u narednoj godini je politička nestabilnost u Evropi, dok je mogući sukob Rusije i neke od zemalja NATO prijetnja od umjerenog značaja, pokazali su rezultati "Istraživanje preventivnih prioriteta - 2016".

U tom osmom godišnjem istraživanju, koje je objavio američki Savjet za međunarodne odnose, među prvostepenim prijetnjama za SAD su, pre svega, pojačavanje vojnih dejstava u Siriji, mogući napadi s velikim brojem žrtava u SAD ili nekoj njenoj saveznici, rušilački sajber napad na infrastrukturu, teška kriza u odnosima sa Severnom Korejom.

Kao prvostepene prijetnje se doživljavaju i jačanje sukoba vlasti Turske i Kurda, jačanje sukoba Izraelaca i Palestinaca i politička podjela Libije, pokazalo je istraživanje.

Kako je naveo jedan od glavnih autora istraživanja Pol Stejrs, na spisku prvostepenih prijetnji "većina je na ovaj ili onaj način povezana s Bliskim Istokom".

Pored toga, prvi put u istoriji tog istraživanja kao prijetnja se pojavila "politička nestabilnost u Evropi, uslijed priliva migranata, jačanja socijalne nestabilnosti, napada terorista ili nasilja prema izbjeglicama i migrantima".

Ona je, proglašena pretnjom od prvostepene važnosti.

Širenje sukoba Rusije i Ukrajine je, umjesto prošlogodišnjeg visokog, dobilo srednji prioritet prvenstveno zbog postizanja primirja u Donbasu.

Na spisku prijetnji umjerenog značaja prvi put se pojavio mogući sukob Rusije i neke od zemalja NATO-a.

Sa spiska prvostepenih prijetnji na spisak srednjih dospeo je i scenario mogućeg sukoba Kine i njenih suseda u Južnom kineskom moru.

Među najmanje ozbiljnim prijetnjama našli su se pre svega mogući scenariji političke nestabilnosti u Saudijskoj Arabiji ili Kongu, kao i potencijalne aktivnosti boraca-islamista u Rusiji uslijed borbe protiv Islamske države.

U istraživanju je učestvovalo više od 500 američkih stručnjaka koji su izučili i procjenili moguće pretnje nacionalnoj bezbednosti ili nacionalnim interesima SAD u 2016. godini.

Od gotovo hiljadu primjera mogućih novih sukoba u svetu ili širenja postojećih izabrano je 30, koji su potom raspoređeni po kategorijama visokog, srednjeg i niskog stepena prijetnje za SAD.

Bonus video: