Asanž: Vašington od 2006. pokušava da svrgne Asada

Vašington je 2011. godine uveo sankcije protiv njega u nadi da će podnijeti ostavku. Asad je, međutim, na predsjedničkim izborima održanim prošle godine odnio ubjedljivu pobjedu, osvojivši 88,7 odsto glasova
1 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Džulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.12.2015. 12:00h

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je izjavio da Sjedinjene Američke Države još od 2006. godine planiraju da zbace sa vlasti sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Prema njegovim riječima, Vikiliks je objavio informaciju da Vašington od 2006. godine planira da zbaci sa vlasti sirijskog predsjednika, kao i da je taj plan djelimično primijenjen provociranjem sirijskih vlasti, prenio je Sputnjik.

Asanž je u dokumentarnom filmu koji je emitovan na kanalu „Rusija 1“ istakao i da Vašington pokušava da Vladu Sirije učini paranoičnom kako bi nepromišljeno reagovala, ali i da stvori tenzije između sunitskih i šiitskih muslimana.

Osnivač Vikiliksa tvrdi da su predstavnici vazduhoplovnih snaga SAD, Velike Britanije i Francuske, kao i predstavnici Stratfora na sastanku prije decembra 2011. godine ocijenili da je, pored toga što specijalni agenti djeluju u Siriji, za napad na PVO sisteme potreban jak povod, poput većeg negodovanja narodnih masa i krvoprolića.

Više od 220.000 Sirijaca je izgubilo živote u oružanim sukobima u protekle četiri i po godine. Oni su počeli antivladinim protestima, da bi kasnije prerasli u građanski rat širokih razmjera.

Zapad i nekoliko zemalja Bliskog istoka ne žele Asada na vlasti. Vašington je 2011. godine uveo sankcije protiv njega u nadi da će podnijeti ostavku. Asad je, međutim, na predsjedničkim izborima održanim prošle godine odnio ubjedljivu pobjedu, osvojivši 88,7 odsto glasova.

Bonus video: