Stratfor: SAD prinuđene da zbog Rusije preispitaju dejstva u Siriji

Stratfor smatra i da u slučaju da SAD ne počnu da otkrivaju svoje planove borbenih letova, može da dođe do dodatnog raspirivanja sukoba u Siriji
1 komentar(a)
Sirija, bombardovanje, Foto: Reuters
Sirija, bombardovanje, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2015. 19:29h

Bez obzira na tvrdnje SAD da neće mijenjati svoju strategiju u Siriji, one će biti prinuđene da preispitaju neka svoja dejstva zbog odlučnog stava Moskve koja primorava Vašington na određene ustupke kako bi izbegao širenje sirijskog sukoba, smatraju analitičari američkog istraživačkog centra Stratfor.

SAD su bile prinudene da počnu da pregovaraju s Rusijom još u onom trenutku kada je Moskva objavila početak prebacivanja svoje avijacije u Siriju, piše u tekstu.

Ipak, kako navode analitičari, Vašington nije potpuno otkrio Moskvi svoje planove letjenja, a sistemi protivvazdušne odbrane postavljeni u Siriji ne dozvoljavaju Rusiji da razlikuje turske lovce od američkih, prenosi Sputnjik.

Stratfor smatra i da u slučaju da SAD ne počnu da otkrivaju svoje planove borbenih letova, može da dođe do dodatnog raspirivanja sukoba u Siriji.

Autori članka navode da povećana aktivnost Rusije u oblasti duž turske granice takođe podriva napore Turske da stvori tampon-zonu koja bi, vjerovatno, trebalo da uključuje i proširenu zonu zabrane letova.

"Moskva je zauzela riskantan i odlučan stav u Siriji. Njen konačan cilj je, očigledno, zahtjev za strateške ustupke koji će štititi vladu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. I to već radi", konstatuju analitičari.

Stratfor dodaje i da intenzitet pregovora ruskih i američkih zvaničnika raste, a njihovi stavovi o načinu rješavanja sirijske krize počinju da se približavaju.

Bonus video: