Irak pozdravio najavu povlačenja turskih vojnika

"Uzimajući u obzir osjetljivost pitanja, Turska će nastaviti s povlačenjem svojih vojnika stacioniranih u Mosulu", na sjeveru Iraka, saopštilo je tursko ministarstvo inostranih poslova
1 komentar(a)
Turska vojska, Foto: Beta/AP
Turska vojska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.12.2015. 16:34h

Iračke vlasti pozdravile su danas najavu turskih vlasti o povlačenju vojnika sa sjevera Iraka, dodajući da će Bagdad nastaviti da ulaže napore u UN kako bi svi turski vojnici napustili iračko tlo.

"Pozdravljamo ono što je navedeno u medijima. Međutim, nastavićemo da ulažemo napore unutar UN kako bi došlo do potpunog povlačenja turskih vojnika", izjavio je šef iračke diplomatije Ibrahim el Džafari.

Turske vlasti saopštile su sinoć da će povući svoje vojnike sa sjevera Iraka, dan nakon što je američki predsjednik Barak Obama u telefonskom razgovoru s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da Turska treba da preduzme sve mjere kako bi se smanjile tenzije izmedju Ankare i Bagdada.

"Uzimajući u obzir osjetljivost pitanja, Turska će nastaviti s povlačenjem svojih vojnika stacioniranih u Mosulu", na sjeveru Iraka, saopštilo je tursko ministarstvo inostranih poslova.

Obama je Erdoganu istakao važnost poštovanja teritorijalnog suvereniteta i integriteta Iraka, navela je Bijela kuća.

Dolazak nekoliko stotina turskih vojnika izazvao je netrpeljivost između Iraka i Turske. Iračke vlasti su optužile Ankaru da je uputila svoje vojnike bez prethodne konsultacije i odobrenja Bagdada.

Turska se brani tvrdnjom da su vojnici upućeni zbog zaštite već tamo prisutnih turskih vojnika kod Mosula raspoređenih u cilju obuke iračkih boraca u borbi protiv džihadista iz Islamske države.

Oblast Mosula je od juna 2014. godine pod kontrolom sunitskih ekstremista Islamske države.

Bonus video: