Sobotka: Nedopustivo da nas zbog izbjeglica kazne oduzimanjem fondova EU

Ponovo je oštro kritikovao češke političare na čelu s predsjednikom Milošem Zemanom koji plašeći Čehe izbjeglicama klize u konzervativni nacionalizam i po principu kolektivne krivice trpaju sve u jednu vreću - i izbjeglice i teroriste Islamske države
1 komentar(a)
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta-AP
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 20.12.2015. 16:03h

Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je da su nedopustivi ucjenjivanje i prijetnje nekih članica Evropske unije koje traže da se zemlje koje ne primaju izbjeglice i bune se protiv obavezujućih kvota, kazne tako što bi im bila oduzeta sredstva iz evropskih fondova za razvoj.

"Zapadnoevropski političari bi trebalo da prestanu da govore o tome da će zemljama koje imaju drugačiji stav prema izbjegličkoj krizi oduzeti evropske fondove kako bi stav promijenile. To je nedopustivo. Prijetiti, ucjenjivati ili ignorisati razlike u stavovima, to ne donosi ništa dobro. To je taj put koji podržava antievropske snage", kazao je Sobotka u intervjuu koji je u svom vikend izdanju objavio češki dnevnik Pravo.

Sobotka je kazao da se praktično cijele ove godine bori s predrasudama da su nove postkomunističke istočnoevropske članice Evropske unije nedovoljno solidarne.

"Angažujemo se u trećim zemljama, pomažemo izbjegličke logore, pomogli smo Mađarima, Slovencima, Srbima. Niko ne može da tvrdi da Češka ili Višegradska četvorka nisu solidarne", kazao je češki premijer.

On ponovio je da neće tužiti EU zbog nametanja kvota za prihvatanje izbjeglica kao što je učinila Slovačka zato što češka vlada ne želi da dalje podiže tenzije, pošto je jasno da nijedna zemlja ne može sama da riješi problem aktuelnog izbjegličkog talasa.

"Kada danas pogledate izjave njemačke kancelarke Angele Merkel vidite da se pomjera prema stavu koji je zauzela Češka: da je potrebno da se koriguje tok izbjeglica, da Evropa nije u stanju da primi tako veliki broj izbjeglica. Doći će vrijeme kada će niz zapadnoevropskih zemalja gledati na stav Višegradske grupe kao na dalekovid", rekao je Sobotka.

On je ponovo oštro kritikovao češke političare na čelu s predsjednikom Milošem Zemanom koji plašeći Čehe izbjeglicama klize u konzervativni nacionalizam i po principu kolektivne krivice trpaju sve u jednu vreću - i izbjeglice i teroriste Islamske države.

"Za mene je važno da naši zvaničnici nauče da prave razliku između muslimana i terorista, između muslimana i islamskih radikala, između izbjeglica i terorista. Govor zvaničnika je važan. Ne mogu se trpati izbjeglice i teroristi u isti koš. Tu ne postoji princip kolektivne krivice. To bi mora da razlikuje i predsjednik", rekao je Sobotka.

Češka će, prema riječima premijera, 153 hrišćanske izbjeglice iz Iraka koje su već prošle provjeru čeških obavještajnih službi primiti van dogovorenih kvota, a preseliće se u Češku od januara do aprila.

Izbjeglice u okviru mehanizma preraspodjele među članicama EU, gdje je Češka obećala da će primiti 1.100 izbjeglica iz Italije i Grčke i 400 iz izbjegličkih logora na Bliskom istoku, pristizaće u Češku tokom naredne godine, jer je jedna od glavnih stvari koje Češka želi da izbjegne stvaranje muslimanskih geta kao što se to desilo na Zapadu.

"Ne želimo geta. Imamo iskustva sa integracijom romske manjine. I totalitarni i demokratski režim se borio sa tim", kazao je Sobotka dnevniku Pravo.

Bonus video: