SAD: Debata kandidata za nominaciju Demokratske stranke za predsjedničke izbore

Kintonova je spomenula novi film "Ratovi zvijezda - Buđenje sile" i pozdravila publiku rekavši "hvala, i neka sila bude sa vama"
2 komentar(a)
Hilari Klinton, Berni Sanders, Martin O'Mali, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Berni Sanders, Martin O'Mali, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2015. 15:48h

Kandidat za nominaciju Demokratske stranke za predsjedničke izbore u SAD Berni Sanders pozdravio je svoje stranačke rivale u noćašnjoj debati, rekavši da "oni mogu ljudima da ponude mnogo više od desničarskih ekstremista", dok je Martin O'Mali kazao da SAD ne smiju da se predaju teroristima, ali ni rasistima.

Vodeća kandidatkinja u trci za demokratsku predsjedničku nominaciju, bivša prva dama i državna sekretarka Hilari Klinton, izjavila je da je važno da demokrata pobijedi na predsjedničkim izborima i nastavi politiku sadašnjeg šefa države Baraka Obame.

Prema njenim riječima, SAD će nazadovati na planu poštovanja prava žena, gejeva, radnika i drugih ljudi u slučaju da, "ne daj Bože", pobijedi republikanac.

Govoreći o sirijskoj krizi, senator Sanders je rekao da želi da učini "manje važnom" borbu protiv predsjednika Sirije Bašara Asada i da akcenat stavi na uništenje terorističke organizacije Islamska država, dok je Klintonova kazala da ona želi da uradi "obje stvari u isto vrijeme".

Sanders je izjavio da "nije Asad taj koji napada SAD", iako ga je nazvao diktatorom.

On je ocijenio da bi države s muslimanskom većinom trebalo da predvode borbu protiv Islamske države, rekavši da je u tom cilju potrebna međunarodna koalicija koja bi uključivala Rusiju, a da vojnici na kopnu moraju biti muslimani, a ne Amerikanci.

Govoreći o kandidatu za republikansku predsjedničku nominaciju Donaldu Trampu, koji je predložio podizanje ograde na granici sa Meksikom, O'Mali, bivši guverner Minesote, rekao da SAD ne smiju da podlegnu pred "fašističkim izjavama milijardera".

On je dodao da simbol SAD nije bodljikava žica, već njujorški Kip slobode.

U trećoj televizijskoj debati kandidata Demokratske stranke za predsjedničke izbore u SAD, Hilari Klinton ocijenila je da je nepovjerenje između policije i pripadnika manjina jedan od najvažnijih izazova sa kojima će se suočiti sljedeći predsjednik države.

Hilari Klinton je rekla da u SAD postoje "sistemski rasizam", nepravda i nejednakost, posebno u pravosudnom sistemu, a Sanders je kazao da je neophodno da SAD "zaustave institucionalni rasizam".

Kintonova je spomenula novi film "Ratovi zvijezda - Buđenje sile" i pozdravila publiku rekavši "hvala, i neka sila bude sa vama".

Bonus video: