Turska najavila povlačenje svojih vojnika iz Iraka

Dolazak nekoliko stotina turskih vojnika izazvao je netrpeljivost između Iraka i Turske. Iračke vlasti su optužile Ankaru da je uputila svoje vojnike bez prethodne konsultacije i odobrenja Bagdada
57 pregleda 1 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2015. 07:58h

Turske vlasti saopštile su da će povući svoje vojnike sa sjevera Iraka, dan nakon što je američki predsjednik Barak Obama u telefonskom razgovoru s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da Turska treba da preduzme sve mjere kako bi se smanjile tenzije između Ankare i Bagdada.

“Uzimajući u obzir osjetljivost pitanja, Turska će nastaviti s povlačenjem svojih vojnika stacioniranih u Mosulu", na sjeveru Iraka, saopštilo je tursko ministarstvo inostranih poslova.

Obama je Erdoganu istakao važnost poštovanja teritorijalnog suvereniteta i integriteta Iraka, navela je Bijela kuća.

Dolazak nekoliko stotina turskih vojnika izazvao je netrpeljivost između Iraka i Turske. Iračke vlasti su optužile Ankaru da je uputila svoje vojnike bez prethodne konsultacije i odobrenja Bagdada.

Turska se brani tvrdnjom da su vojnici upućeni zbog zaštite već tamo prisutnih turskih vojnika kod Mosula raspoređenih u cilju obuke iračkih boraca u borbi protiv džihadista iz Islamske države.

Oblast Mosula je od juna 2014. godine pod kontrolom sunitskih ekstremista Islamske države.

Bonus video: