Sjeverna Koreja: Ako SAD nastave ovako čekaju ih nezamislive posljedice

Portparol ministarstva u Pjongjangu nije precizirao u čemu će se sastojati "nezamislive posljedice", izostavivši ovog puta uobičajene prijetnje Sjeverne Koreje da će pojačati svoj nuklearni arsenal
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, SAD, Foto: Shutterstock
Sjeverna Koreja, SAD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.12.2015. 09:18h

Sjeverna Koreja upozorila je SAD na "nezamislive posljedice" njihove "neprijateljske" politike prema toj nuklearno naoružanoj državi i pozvala Vašington da prihvati dugogodišnji zahtjev Pjongjanga za postizanje mirovnog sporazuma.

Upozorenje je iznijeto kasno sinoć u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje, kao reakcija na nove sankcije koje je Vašington nametnuo Pjongjangu prošle nedjelje, prenosi AFP.

Sankcije će "samo pojačati duh samopouzdanja i snažne napore" među radnicima industrije municije i uticati na povećanje količine materijala za proizvodnju oružja, rekao je portparol Ministarstva Sjeverne Koreje.

"Ako SAD nastave sa neprijateljskom politikom prema Sjevernoj Koreji na ovaj način, to će samo uzrokovati nezamislive posljedice koje će biti upravo suprotne onome što SAD žele", istakao je on, a prenijela je državna Korejska centralna novinska agencija.

Portparol ministarstva u Pjongjangu nije precizirao u čemu će se sastojati "nezamislive posljedice", izostavivši ovog puta uobičajene prijetnje Sjeverne Koreje da će pojačati svoj nuklearni arsenal.

On je, takođe, pozvao na "postizanje mirovnog sporazuma sa SAD kako bi se stavila tačka na neprijateljsku politiku" koja je, kako je naveo "ključni uzrok svih problema".

SAD su prošle nedjelje nametnule finansijske sankcije protiv šest sjevernokrejskih pojedinaca i nekoliko komapnija povezanih sa širenjem oružja, podsjeća francuska agencija.

Bonus video: