Iran zabranjuje više od 200 proizvoda iz SAD: Na listi stolovi za bilijar, žvake, čaj...

Američka hrana i pića kao što su Coca-Cola i Pepsi imaju lokalne punionice i distributere u Iranu, ali oni kažu da nemaju nikakve veze sa američkim brendovima
99 pregleda 4 komentar(a)
SAD, Iran, Foto: Shutterstock
SAD, Iran, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.12.2015. 08:23h

Iran je objavio listu više od 200 proizvoda iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji podliježu zabrani, što bi moglo da uspori priliv stranih proizvoda u zemlju.

Lista koju je objavila Trade promotion organization of Iran obuhvata asortiman od 227 proizvoda, uključujući žvakaće gume, cigarete, stolove za bilijar, kancelarijsku opremu, luksuznu robu, hranu, čaj i slike.

Lista je sačinjena po naredbi iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hameneja kao odgovor na blokadu američkog uvoza, prenosi Capital.ba.

Američki proizvodi često nalaze svoj put na iransko tržište kroz kanale.

Postoje i drugi putevi, kao što su zaobilazak licenciranja i direktna trgovina za robu koja nije obuhvaćena američkim sankcijama, što rezultira time da američki proizvodi završavaju na iranskom tržištu.

Američka hrana i pića kao što su Coca-Cola i Pepsi imaju lokalne punionice i distributere u Iranu, ali oni kažu da nemaju nikakve veze sa američkim brendovima.

Veliki dio krijumčarenih cigareta u Iranu je američke proizvodnje. Oko šest do sedam milijardi cigareta Marlboro, koje proizvodi Philip Morris godišnje se potroše u Iranu.

Bonus video: