Najgori scenariji za 2016. godinu: Tramp predsjednik, smjena Angele Merkel...

Među ostalim scenarijima navode se napadi na američke banke, krah kineske ekonomije, jačanje Putinovog uticaja na Evropu, pogoršavanja klimatskih promjena, napad Izraela na vojne baze Irana, neredi u Južni Americi, rast cijene nafte zbog zauzimanja naftne infrastrukture džihadista u zemljama Bliskog istoka
13 komentar(a)
Samit o klimi, Foto: Reuters
Samit o klimi, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2015. 16:30h

Blumberg agenicija sastavila je 10 najgorih mogućih scenarija za 2016. godinu. Među njima je trijumf Donalda Trampa na predsjedničkim izborima, smjena Angele Merkel, izlazak Velike Britanije iz EU.

Pad Angele Merkel

Politika "otvorenih granica" koju forsira njemačka kancelarka, mogla bi da dovoede do porasta ksenofobije i antiemigrantskog raspoloženja. Uslijed gubitka podrške u samoj partiji, Merkelova bi bila primorana na ostavku. U ovakvom scenariju mnogi vide Volfgang Šojblea kao legitimnog nasljednika Merkelove, što bi prouzrokovalo manju podršku Grčkoj u borbi sa krizom.

Ovakvim scenarijom bi i budućnost EU bila dovedena u pitanje, jer bi došlo do zatvaranja granica među članicama.

Mari Le Pen i njen Nacionalni front bi dobili dodatnu popularnost.

Tramp postaje predsjednik SAD-a

Ako bi Hilari Klinton bila izbačena iz predsjedičke kandidature, zbog afere mejlova (korišćeje privatnog mejla u svrsi spoljnih poslova SAD-a je ozbiljan prekršaj bezbjednosti), mnogi ne mogu da vide ikoga ko bi mogao da se suprostavi Donaldu Trampu u predsjedničkoj trci.

Kandidat republikanaca je već do sada dao par spornih izjava, a svakako među njima su najgore one o podizanju zida na granici sa Meksikom, povećavanju vojnog budžeta, spriječavanju Muslimana da ulaze na teritoriju SAD-a zbog "bezbjedonosnih mjera". Upitno je i koliko bi Tramp kao predsjednik poštovao slobodu govora, jer je već izjavio d aje ona "za glupane".

Izlazak Velike Britanije iz EU

Iako je zakazan za 2017. godinu, referendum o budućnosti Velike Britanije kao članice EU, bi mogao biti ubrzan.

Razlog za to je sve veći euroskepticizam među britanskim stanovništvom, i pored pokušaja Dejvida Kamerona da zadrži Britaniju u EU (iako i sam uslovljava EU za promjenama). Kampanje za izlazak iz Unije je sve veća, pa u slučaju izlaska, ostavlja se nejasna budućnost Cijele Evropske Unije.

Među ostalim scenarijima navode se napadi na američke banke, krah kineske ekonomije, jačanje Putinovog uticaja na Evropu, pogoršavanja klimatskih promjena, napad Izraela na vojne baze Irana, neredi u Južni Americi, rast cijene nafte zbog zauzimanja naftne infrastrukture džihadista u zemljama Bliskog istoka.

Bonus video: