Tajlanđaninu prijeti zatvor zbog uvrede kraljevog psa

Tanakorn je takođe optužen za uvredu kralja, pobunu i korišćenje kompjutera u krivične svrhe, zasto što je klinuo "lajk" ispod fotošopirane fotografije kralja i zatim je podijelio, kao i tabelu koja prikazuje rastuću korupciju u toj zemlji
1 komentar(a)
Bumibol Aduljadej, kralj Tajlanda, Foto: Reuters
Bumibol Aduljadej, kralj Tajlanda, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2015. 12:05h

Jedan Tajlanđanin optužen je za uvredu kralja i prijeti mu zatvorska kazna, zato što je uvredio kraljevog psa, izjavila je danas njegov advokat.

Tanakorn Siripaibun (27) je optužen za uvredu kralja zbog objavljivanja "satiričkog" posta na Fejsbuku o kralju Tajlanda i njegovom psu, rekla je za AFP advokat Pavine Čumsri.

"Radi se o postu objavljenom 6. decembra na Fejsbuku, a koji je sadržao tri fotogragije i porukom kojom se ismijava kraljev pas", rekla je Čumsri.

Tanakorn je takođe optužen za uvredu kralja, pobunu i korišćenje kompjutera u krivične svrhe, zasto što je klinuo "lajk" ispod fotošopirane fotografije kralja i zatim je podijelio, kao i tabelu koja prikazuje rastuću korupciju u toj zemlji.

Tajland ima jedan od najstrožih zakona o uvredi kralja. Osoba osuđenja za uvredu veoma poštovanog, ali bolešljivog 88-godišnjeg kralja Bumibola Aduljadeja ili kraljice i prestolonasljednika može da bude kažnjen zatvorskom kaznom od čak 15 godina po svakoj tačci optužnice.

Bonus video: