Svjetski lideri o sporazumu o klimi: On stvara mehanizam za rješenje klimatske krize

"Ovo je ogromno: Skoro sve zemlje na svijetu upravo su potpisale pariski sporazum o klimatskim promjenama - hvala američkom predvodništvu"
1 komentar(a)
samit o klimi, Foto: Reuters
samit o klimi, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2015. 08:28h

Svjetski lideri i zvaničnici pozdravili su istorijski klimatski sporazum postignut u subotu u Parizu, a američki predsjednik Barak Obama ga je nazvao "ogromnim", dok ga je francuski premijer Manuel Vals ocijenio kao istorijsku pobjedu za planetu.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard nazvala je sporazum "odlučujućim korakom napred", prenijele su agencije.

"Ovo je ogromno: Skoro sve zemlje na svijetu upravo su potpisale pariski sporazum o klimatskim promjenama - hvala američkom predvodništvu", napisao je Obama na Tviteru, prenijela je Hina.

Obama je kazao da "pariski sporazum uspostavlja trajni okvir koji je svijetu potreban da riješi klimatsku krizu".

"On stvara mehanizam, arhitekturu koja omogućava da se kontinuirano bavimo ovim problemom na efikasan način", dodao je američki lider.

"Okupili smo se oko čvrstog sporazuma kakav je svijetu bio potreban", naglasio je on.

Bijela kuća je ranije, takođe, pozdravila dogovor koji su u Parizu postigli SAD i predstavnici 195 zemalja kao "najambiciozniji klimatski sporazum u istoriji".

Sporazumom je postignut "dugoročni i trajni globalni okvir" za smanjenje emisija štetnih gasova, navodi se u saopštenju Bijele kuće, prenosi AP.

Na Tviteru se oglasio i francuski premijer Manuel Vals koji je naveo da je čitav svijet ujedinjen u Parizu za istorijski sporazum o klimi.

"Ponos i odgovornost za pobjedu u korist planete", napisao je francuski premijer.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je sporazum iz Pariza "ogroman korak naprijed" za planetu.

"Postižući sporazum, zemlje svijeta pokazale su šta mogu učiniti jedinstvo, ambicija i upornost", rekao je.

Njemačka ministarka za životnu sredinu Barbara Hendriks pozdravila je kao do sada neviđeno globalno dostignuće pariski sporazum.

Bonus video: