Bivšem premijeru Kazahstana 10 godina robije zbog korupcije

Za ukupno 17 optuženih, među kojima je i bivši gradonačelnik Karagande, izrečene su blaže krivične i administrativne kazne, dok je troje njih oslobođeno optužbi, saopštio je sud
2 komentar(a)
Kazahstan, Foto: Shutterstock
Kazahstan, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.12.2015. 10:52h

Sud u Kazahstanu osudio je bivšeg premijera te zemlje Serika Ahmetova na 10 godina zatvora, što je prvi put da jedan bivši zvaničnik tog ranga izdržava zatvorsku kaznu u Kazahstanu.

Sud u industrijskom gradu Karaganda juče je utvrdio da je Ahmetov kriv po četiri optužbe vezane za korupciju uključujući pronevjeru novca i zloupotrebu vlasti, u slučaju velikih razmjera u koji je umješano više od 20 ljudi, većinom državnih zvaničnika, prenosi AFP.

Državna televizija je prikazala kako Ahmetov (57), koji je bio na dužnosti premijera od 2012-2014, moli za milost predsjednika Nursultana Nazarbajeva tvrdeći da je nedužan.

Za ukupno 17 optuženih, među kojima je i bivši gradonačelnik Karagande, izrečene su blaže krivične i administrativne kazne, dok je troje njih oslobođeno optužbi, saopštio je sud.

Korupcija je i dalje endemska pojava u toj zemlji poznatoj po proizvodnji nafte, koja se nalazi na 126. od 174 mjesta na Indeksu korupcije organizacije "Transparensi internešenel".

Predsjednik Nazarbajev redovno ističe potrebu za suzbijanjem korupcije, ali kritičari kažu da se vlada ne trudi mnogo da unaprijedi transparentnost, navodi francuska agencija.

Bonus video: