Grčki specijalci protjerali izbjeglice sa granice

Prema navodima predstavnika NVO u Idomeniju, u kampu više nema migranata. Taj kamp će, kako se navodi, u buducnosti služiti samo kao tranzitna tačka iz koje će izbjeglice nastavljati ka makedonskoj strani granice
0 komentar(a)
grčka izbjeglice, Foto: Reuters
grčka izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2015. 15:56h

Idomeni, gradić na severnoj grčkoj granici ka Makedoniji, simbol haosa i očaja od kada su balkanske države počele da filtriraju migrate po nacionalnosti i poslije gotovo tronedjeljnih protesta oko dvije hiljade izbeglica, sada je potpuno prazan,j avio je Radio Dojče vele (DW).

DW na makedonskom jeziku javio je da su grčke specijalne policijske jedinice u srijedu opkolile kamp kod Idomenija posle čega su sve izbjeglice smjestili u autobuse i poslali ih put Atine. Prilikom ove akcije su, kako se navodi, na licu mjesta uhapšena i četiri novinara.

Prema riječima ljekara Crvenog krsta, iako je kamp je bio prazan već od jutarnjih sati, medijima je pristup bio dozvoljen tek u srijedu poslije podne.

Oni su dodali da je prilikom hapšenja bilo svega nekoliko svjedoka koji su potvrdili da nije bilo povrijeđenih.

"Nisam lično vidio šta se dešavalo ali je sve prošlo bez nasilja. Vjerovatno je jedina sila koja je upotrijebljena bila brojčanost policije. Bilo je toliko mnogo policajaca da niko nije pružao otpor. Njihovo prisustvo je bilo dovoljno", citirao je DW riječi osobe iz kampa čije se ime ne navodi.

Migranti su, dodaje se, ostali zaglavljeni u Idomeniju kada je nekoliko balkanskih zemalja počelo sa rigoroznijom kontrolom granica kojom je prelaz i put ka Evropi omogućen samo izbjeglicama iz Sirije, Iraka i Avganistana. Zbog toga su mnogi Iranci, Pakistanci i Afrikanci ostali zaglavljeni na ničijoj zemlji po hladnom vremenu.

Kolone autobusa su čitavog dana prevozile izbjeglice na olimpijski stadion u Atini, koji je u međuvremenu pretvoren u izbjeglički kamp.

Izbjeglice i migranti će u buduće biti smještani u vojnu kasarnu sa makedonske strane.

Prema navodima predstavnika NVO u Idomeniju, u kampu više nema migranata. Taj kamp će, kako se navodi, u buducnosti služiti samo kao tranzitna tačka iz koje će izbjeglice nastavljati ka makedonskoj strani granice.

U međuvremenu se u medijima pojavila informacija da dio migranata nema namjeru da se vraća u svoje zemlje već da će pokušati da na bilo koji način preko Makedonije i Srbije stignu do Ervope.

Jedan od načina za to je u prolazak preko Medžitlije zbog čega je, prema nepotvrđenim informacijama, i tamo počelo podizanje žičane ograde, objavio je makedonski Telegraf.

Portparol makedonske vojske Toni Janevski, je izjavio za Telmu da je tokom jučerašnjeg dana počelo podizanje ograde kod graničnog prelaza Medžitlija.

"Tokom jučerašnjeg dana vojska je na osnovu donjetih zaključaka dobila zadatak da sprovede potrebne taktičko - tehničke mjere u vezi postavljanja žičane ograde tamo gdje bude procjenjeno da je potrebno", naveo je Janevski.

Prethodno je Telma objavila izjavu neimenovanog vojnog izvora za agenciju AFP u kojoj kaže da su makedonske vlasti započele sa postavljanjem ograde na prelazu Medžitlija, na granici sa Grčkom.

Bonus video: