Tramp otkazao posjetu Izraelu

Tramp je u intervjuu za Foks takođe kritikovao Tajmov izbor za ličnost godine Angelu Merkel, koja podržava prihvat izbjeglica
2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2015. 15:41h

Milijarder i kandidat za predsjedničku nominaciju američkih republikanaca Donald Tramp objavio je danas da odlaže svoj put u Izrael.

Odlaganje posjete dolazi nekoliko dana pošto je izazvao svjetsku osudu zbog izjave da muslimanima treba zabraniti ulazak u SAD.

"Odlučio sam da odložim svoj put u Izrael i da isplaniram svoj susret sa Netanjahuom nekog kasnijeg datuma, kad budem postao predsjednik SAD", napisao je Tramp na svom Twitter nalogu.

Tramp, koji prema anketama vodi u trci za republikansku predsjedničku nominaciju, objasnio je za televiziju Fox News da nije želio da izvrši pritisak na Netanjahua.

On je rekao i da je donio ovu odluku jer je "usred vrlo snažne kampanje koja jako dobro ide" i da to nije bilo lako ostvariti.

Jedan izraelski zvaničnik rekao je juče da je sastanak Trampa i Netanjahua zakazan prije dvije nedjelje, prije nego što je Tramp izazvao reakcije širom svijeta zbog predloga da se muslimanima zabrani ulazak u SAD. Taj zvaničnik je dodao i da se Netanjahu ne slaže sa izjavama svih predsjedničkih kandidata s kojima se sastaje.

Kancelarija Netanjahua je saopštila da premijer odbacuje nedavne izjave Trampa o muslimanima.

Poslije napada u Kaliforniji koji je izveo bračni par radikalizovanih muslimana, Tramp se založio za privremeno zatvaranje granica SAD za muslimane "dok vođe naše zemlje ne ustanove šta se događa".

Njegova izjava naišla je na lavinu osuda od Vašingtona do Kaira, preko Pariza i Ujedinjenih nacija.

Osvrćući se na svoj kontroverzni predlog, Tramp je rekao za Foks da to nije rekao da bi dobio veću podršku u anketama.

Tramp je u intervjuu za Foks takođe kritikovao Tajmov izbor za ličnost godine Angelu Merkel, koja podržava prihvat izbjeglica.

"Stvarno su izabrali pogrešnu osobu. Izabrali su osobu koja zaista nanosi znatnu štetu Njemačkoj" u kojoj "ima kriminala svuda", ocijenio je Tramp.

Bonus video: