Pregovori o klimi u Parizu ulaze u finalnu fazu

"Dobro napredujemo. Proveli smo ovdje još jednu noć. Popodne ću predložiti novi tekst u koji će biti uključeno sve što mi je rečeno i nadam se da ćemo sjutra biti gotovi", rekao je Fabijus
0 komentar(a)
Samit o klimi, Pariz, Foto: Reuters
Samit o klimi, Pariz, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2015. 11:44h

Predstavnici 195 zemalja zaduženih da postignu svjetski dogovor o tome kako zaustaviti zagrijevanje planete radili su cijelu prethodnu noć, a danas ih očekuje dug radni dan samo 36 sati prije zvaničnog završetka konferencije UN o klimi koja se održava u Parizu.

"Dobro napredujemo. Proveli smo ovdje još jednu noć. Popodne ću predložiti novi tekst u koji će biti uključeno sve što mi je rečeno i nadam se da ćemo sjutra biti gotovi", rekao je jutros novinarima predsjedavajući konferencije COP21 i francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus.

Pregovori su trajali do pet sati jutros.

Delegacije još treba da pokušaju da približe stavove o raspodjeli napora za suzbijanje klimatskih promjena i finansiranja siromašnih zemalja.

U pregovorima sinoć ponovo su izbile razlike između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju koje traju već 20 godina u pregovorima o klimi.

"Vaš tekst je možda uravnotežen, ali svi su nezadovoljni", rekao je pregovarač Malezije Gurdial Sing Nidžar francuskom ministru spoljnih poslova koji je ranije tokom dana podnio predlog sporazuma predstavnicima 195 zemalja prisutnih u Buržeu nadomak Pariza.

Bonus video: