U Čileu poginuo američki milijarder Daglas Tomkins

Tomkins je umro od hipotermije u bolnici u koju je prevezen u nesvjesnom stanju
1 komentar(a)
Daglas Tomkins, Foto: Reuters
Daglas Tomkins, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2015. 10:56h

Američki milijarder i aktivista za zaštitu životne okoline Daglas Tomkins (Douglas Tompkins, 72) poginuo je u kajakaškoj nesreći u Čileu, javili su čileanski zvaničnici.

Tomkins (Tompkins) je bio suosnivač kompanija za sportsku odjeću i konfekciju Nort fejs (North Face) i Espri (Esprit). Nesreća se dogodila juče kada su se prevrnuli kajaci kojima su plovili Tomkins i još pet stranaca na jezeru u Patagoniji, u južnom Čileu.

Tomkins je umro od hipotermije u bolnici u koju je prevezen u nesvjesnom stanju. On je helikopterom prebačen sa mjesta nesreće.

Čileanska vojska navela je da su se kajaci prevrnuli zbog velikih talasa na jezeru General Karera. Vojni patrolni čamac spasao je troje ljudi iz Tomkinsove grupe, a helikopter je prevezao još troje, navela je vojska.

Tomkins je poslije odlaska u penziju 1989. bio aktivan u zaštiti životne sredine. Bio je vlasnik stotina hiljada hektara u Patagoniji, rijetko naseljenoj oblasti sa mnoštvom rijeka u južnom dijelu Čilea i Argentini. Na dijelu posjeda u Čileu on je formirao Pumalin Park, 290.000 hektara šuma, jezera i fjordova, koji se proteže od Anda do Pacifika.

"Tomova smrt je veliki gubitak za pokret za očuvanje životne sredine, ne samo u Čileu, nego na svjetskom nivou. On je neko ko je ulagao svu svoju energiju, svo svoje bogatstvo i sav svoj duh u očuvanje ekosistema", rekla je Sara Larejn, dugogodišnja Tomkinsova prijateljica koja vodi jednu čileansku ekološku organizaciju.

Bonus video: