Savjet bezbjednosti UN traži jačanje bezbjednosti na sjeveru Afrike

Takođe se poziva međunarodna zajednica da finansira rješavanje humanitarne krize koju je izazvala nigerijska ekstremistička grupa Boko haram zbog kojeg je raseljeno više od 2,5 miliona ljudi, dok je 200.000 izbjeglica pobjeglo u Kamerun, Čad i Niger
0 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Beta/AP
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.12.2015. 06:39h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne Libiji i njenim susjedima na sjeveru Afrike da pojačaju bezbjednost u borbi protiv grupa povezanih s Al Kaidom.

U predsjedničkom saopštenju, koje je podržalo svih 15 članica Savjeta bezbjednosti UN, izražena je "ozbiljna zabrinutost da je Libija utočište za terorističke grupe u regionu Sahela" i da su oružje i municija lako dostupni.

Savjet bezbjednosti je pozvao države u regionu i na zapadu Afrike da koordinišu aktivnosti u sprječavanju ekstremističkih grupa da prelaze granice i nalaze bezbjedno utočište u Sahelu, regionu između Sahare i savana.

Takođe se poziva međunarodna zajednica da finansira rješavanje humanitarne krize koju je izazvala nigerijska ekstremistička grupa Boko haram zbog kojeg je raseljeno više od 2,5 miliona ljudi, dok je 200.000 izbjeglica pobjeglo u Kamerun, Čad i Niger.

Bonus video: