Turska obustavila raspoređivanje vojnika na sjeveru Iraka

Zvanični Bagdad više puta je zatražio hitno povlacćenje turskih vojnika poslatih u blizinu grada Mosula koji je pod kontrolom terorista Islamske države
1 komentar(a)
Turski vojnik, Foto: Beta/AP
Turski vojnik, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.12.2015. 17:58h

Turska je prije dva dana obustavila raspoređivanje vojnika u oblasti Bašika, na sjeveru Iraka, nakon pritužbi Bagdada, saopštilo je danas tursko ministarstvo spoljnih poslova.

Ankara neće učiniti ništa čime bi umanjila suverenitet Iraka, stoji u saopštenju.

"Neprihvatljivo je pomisliti da bi Turska preduzela korak koji bi oslabio suverenitet i teritorijalni integritet Iraka, prema kome se Turska ima veliku osjetljivost", navodi se u saopštenju.

"Zbog osjetljivosti do koje je došlo među zvaničnicima u Iraku, našem prijatelju i bratu, prekinuli smo prije dva dana sa raspoređivanjem snaga u Bašiki", dodaje se u saopštenju.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu ranije danas je izjavio da je njegova zemlja za sada zaustavila razmještanje trupa na sjeveru Iraka, ali neće povući one koje su već tamo.

Zvanični Bagdad više puta je zatražio hitno povlacćenje turskih vojnika poslatih u blizinu grada Mosula koji je pod kontrolom terorista Islamske države.

Ankara je saopštila da je posljednje razmještanje vojnika na sjever Iraka dio misije za obuku i opremanje iračkih snaga, što je vlada Iraka opovrgla.

Vlasti u Iraku su najavile da će se, ukoliko Ankara ne povuče svoje vojnike, obratiti Ujedinjenim nacijama.

Bonus video: