Japan izbjegao recesiju

Uprkos ogromnim podsticajima japanskih vlasti i njihove centralne banke, treća po veličini svjetska ekonomija već dugo vremena muku muči s deflacijom i stagnacijom ekonomije. Od globalne finansijske krize čak je tri puta zaronila u recesiju
0 komentar(a)
japan, Foto: Commons.wikimedia.org
japan, Foto: Commons.wikimedia.org
Ažurirano: 08.12.2015. 08:28h

Japanska privreda izbjegla je recesiju, jer druga procjena pokazuje da je u trećem tromjesečju porasla jedan odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a ne pala 0,8 odsto kako se prvobitno procjenjivalo.

Prema drugoj procjeni japanskih vlasti, objavljenoj u utorak, bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u trećem tromjesečju i na kvartalnom nivou 0,3 odsto, dok je prva procjena pokazivala pad od 0,2 odsto, prenosi SEEbiz.

Prema prvoj procjeni, Japan je zaronio u recesiju, s obzirom na to da je ukazivala na pad BDP-a dva tromjesečja zaredom. U prethodnom kvartalu ekoomija je, naime, oslabila 0,5 odsto, prema revidiranim pokazateljima.

U drugoj procjeni, koja ukazuje na rast ekonomije, najviše su revidirani podaci o kapitalnim investicijama koje su porasle 0,6 odsto na godišnjem nivou, a ne pale 1,3 odsto, kako je pokazivala prva procjena.

"Ti podaci su pozitivno iznenađenje za tržišta, kao i za nas. Kompanije su počele da sprovode planove o kapitalnim investicijama", poručio je japanski ministar ekonomije, Akira Amari.

Međutim, čak i uz revidirane podatke, koji pokazuju da je Japan izbjegao recesiju, vlasti će i dalje biti pod pritiskom da ubrzaju rast ekonomije novim podsticajnim mjerama.

Kada se uključi pad BDP-a u drugom tromjesečju 0,5 odsto, privreda je u protekla dva kvartala jedva zabilježila rast, a u naredna dva tromjesečja trebalo bi da raste po tri odsto na goodišnjem nivou kako bi se dostigla Vladin ciljani rast BDP-a od 1,5 odsto u fiskalnoj godini do kraja marta naredne godine.

"Druga procjena o BDP-u je pozitivna vijest, posebno o većem nego što se očekivalo rastu kapitalnih investicija. Međutim, šira slika ostaje ista, a to je da privreda stagnira", kazao je glavni ekonomist u Dai-ichi Life Research Insitute, Yoshiki Shinke.

Većina analitičara i u tekućem tromjesečju očekuje rast privrede, međutim vrlo skroman jer kompanije nijesu baš voljne da dobit iskoriste za povećanje plata radnicima, što predstavlja izazov za premijera Shinza Abea, koji nastoji izvući Japan iz stagnacije nizom podsticajnih mjera, nazvanih po njemu Abenomijom.

Uprkos ogromnim podsticajima japanskih vlasti i njihove centralne banke, treća po veličini svjetska ekonomija već dugo vremena muku muči s deflacijom i stagnacijom ekonomije. Od globalne finansijske krize čak je tri puta zaronila u recesiju.

Bonus video: