ISTIČE VRIJEME

Irak upozorava Tursku, ali nema povlačenja snaga

"Moramo da budemo spremni da branimo Irak i svoj suverenitet. Vazduhoplovne snage imaju kapacitet da zaštite Irak i njegove granice od svake prijetnje", rekao je Abadi prilikom posjete štabu vazduhoplovnih snaga Iraka
9 komentar(a)
Hajder al Abadi, Foto: Reuters
Hajder al Abadi, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2015. 20:37h

Irak je danas upozorio Tursku da joj ističe vrijeme za povlačenje snaga koje je bez dozvole Bagdada poslala u tu zemlju, ali je Ankara nagovijestila da nije vjerovatno da će to učiniti. 

Irački premijer Hajder al-Abadi rekao je da je ostalo još "samo 24 sata" od 48 koliko je Irak dao Turskoj da povuče tenkove i vojnike iz baze nedaleko od iračkog grada Mosula koji je pod kontrolom Islamske države, prenosi AFP. 

"Moramo da budemo spremni da branimo Irak i svoj suverenitet. Vazduhoplovne snage imaju kapacitet da zaštite Irak i njegove granice od svake prijetnje", rekao je Abadi prilikom posjete štabu vazduhoplovnih snaga Iraka.

Međutim, neimenovani visoki turski zvaničnik rekao je danas da Ankara vjerovatno neće povući svoje snage koje broje između 150 i 300 vojnika uz podršku 20 tenkova, razmještenih u bazi u oblasti Bašika.

"Očekujemo da oni ostanu tamo, mada će sve zavisiti od razgovora", rekao je on.

Irački ministar spoljnih poslova Ibrahim al-Džaferi objasnio je takođe danas da se ultimatum Bagdada Ankari odnosi na povlačenje nedavno razmještenih turskih vojnika, a ne i na savjetnika koji od ranije sarađuju sa iračkim snagama.

Abadi je dodao da se najveći dio nafte proizvedene na teritoriji pod kontrolom ID u Iraku i Siriji krijumčari preko Turske, što Ankara ne samo da demantuje, već tvrdi da je pojačala borbu protiv krijumčarskih mreža koje godinama djeluju na njenim granicama.

Preporučujemo za Vas