Ekonomski rat, ubistvo Kašogija, Ukrajina: Samit G20 u sjenci tenzija

Usljed porasta nacionalizma u mnogim državama, G20 - koja čini dvije trećine svjetske populacije - suočena je sa pitanjima oko sposobnosti da rješava tenzije, koje drmaju globalna tržišta i da ublažava geopolitičke sporove
113 pregleda 4 komentar(a)
Muhamed bin Salman, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Muhamed bin Salman, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2018. 07:43h

Lideri najvećih svjetskih ekonomija počeli su juče razgovore u sjenci prijetnje Donalda Trampa da će povećati tarife na uvoz iz Kine, kao i vojnih tenzija između Rusije i Ukrajine.

Ovogodišnje dvodnevno okupljanje je veliki test Grupe 20, čiji lideri su se prvi put sastali 2008. da bi pomogli u spasavanju globalne ekonomije od najgore finansijske krize za sedam decenija.

Usljed porasta nacionalizma u mnogim državama, G20 - koja čini dvije trećine svjetske populacije - suočena je sa pitanjima oko spobonosti da rješava tenzije, koje drmaju globalna tržišta i da ublažava geopolitičke sporove.

Nad samitom u Buenos Ajresu je visio trgovinski spor između SAD i Kine, koje su jedna drugoj uvele stotine milijardi dolara tarifa na uvoz.

Tramp i kineski predsjednik Si Đinping će na večarašnjem sastanku pokušati da prevaziđu razlike koje utiču na globalni ekonomski rast. Si se nada da će ubijediti Trampa da odustane od planova da poveća tarife na 200 milijardi dolara kineske robe na 25 odsto u januaru, sa sadašnjih 10 odsto.

Naglašavajući duboke podjele unutar G20, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je rekao da će Brisel produžiti ekonomske sankcije Rusiji na samitu 13-14. decembra nakon što su ruski brodovi pucali na ukrajinske u Azovskom moru prošle nedjelje i zarobili plovila i posadu.

„U ovom teškom momentu za međunarodnu saradnju, htio bih da apelujem na lidere da iskoriste ovaj samit...da ozbiljno razmotre stvarna pitanja poput trgovinskih ratova, tragične situacije u Siriji i Jemenu i ruske agresije u Ukrajini“, rekao je Tusk na konferenciji za novinare.

U dodatnom podstreku za Ukrajinu, EU je dodijelila 500 miliona eura finansijske pomoći Kijevu.

Tramp je rekao da je ruska zapljena brodova razlog zbog kojeg je otkazao planirani bilateralni susret sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, gdje se očekivalo da razgovaraju o prijetnji američkog lidera da će se povući iz nuklearnog sporazuma iz Hladnog rata.

Moskva smatra da je domaća politika u SAD pravi razlog otkazivanja pošto je Trampov bivši advokat Robert Koen u četvrtak priznao da je lagao Kongres o predlogu Organizacije Tramp za izgradnju nebodera u Moskvi.

Bijela kuća je to demantovala, a Tramp je juče rekao da je zapljena brodova „jedini razlog” za otkazivanje sastanka.

Prisustvo princa prestolonasljednika Muhameda bin Salmanana samitu takođe je stvorilo nezgodnu dilemu za državnike, a de fakto lider Saudijske Arabije je djelovao usamljeno na kraju reda na porodičnoj fotografiji G20.

Postoje sumnje u umiješanost princa Muhameda u ubistvo saudijskog novinara Džamala Hašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru. Hjuman rajts voč je zatražio od Argentine da povede istragu protiv njega zbog kršenja ljudskih prava.

Britanska premijerka Tereza Mej je rekla da će biti oštra prilikom razgovora sa princom i pozvati ga da sprovede punu i vjerodostojnu istragu o njegovom ubistvu.

Putin je bio jedini lider koji se srdačno pozdravio sa princom dok su zauzimali mjesta jedan pored drugog na plenarnoj sjednici.

Na samitu vlada neizvjesnost povodom toga kako će se Tramp, poznat po nepredvidivosti, ponašati na jednom od najznačajnih susreta G20.

Jedna svijetla tačka juče u Buenos Ajresu prije početka samita bilo je potpisivanje revidiranog sporazuma SAD, Kanade i Meksika, koji će zamijeniti Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Potpisujući sporazum sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom i meksičkim predsjednikom Enrike Penja Nijetom, Tramp je rekao da ne očekuje probleme prilikom njegovog usvajanja u Kongresu.

Galerija

Bonus video: