Preuzeli parlament: Pobjeda opozicije Venecuele nakon 17 godina

Opoziciona koalicija osvojila je najmanje 99 od 167 mjesta u parlamentu, saopštila je izborna komisija sinoć posle ponoći, javlja AP
3 komentar(a)
Venecuela izbori, Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Venecuela izbori, Nikolas Maduro, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2015. 08:33h

Ubjedljivom pobjedom na jučerašnjim parlamentarnim izborima, venecuelanska opozicija osvojila je većinu u nacionalnoj skupštini i zadala udarac vladajućoj stranci promijenivši ravnotežu na vlasti poslije gotovo 17 godina vladavine socijalista.

Opoziciona koalicija osvojila je najmanje 99 od 167 mjesta u parlamentu, saopštila je izborna komisija sinoć posle ponoći, javlja AP.

Vladajuća socijalistička partija je osvojila samo 46 mjesta, a ukoliko osvoji dovoljan broj od preostalih 19 mjesta opozicija bi mogla da ima dvotrećinsku većinu koja joj je potrebna da bi osporila vlast predsjednika Nikolasa Madura.

Kada je predsjednica Nacionalnog izbornog savjeta Tibisaj Lusena objavila rezultate djelimično prebrojanih glasova, šest sati po zatvaranju birališta, na ulicama Karakasa je nastalo veselje a pristalice opozicije su organizovale vatromet i vozile se ulicama trubeći sirenama automobila.

Maduro se odmah oglasio preko medija priznavši pobjedu opozicije i ocijenivši da je uprkos nepovoljnom rezultatu ovo bio trijumf demokratije i ustava.

Međutim, on je takođe podstio na istoriju državnih udara u Latinskoj Americi okrivivši protivnike da pokušavaju da sabotiraju privredu zemlje koja zavisi od nafte i destabilizuju njegovu vladu.

"Danas mogu da kažem da je trijumfovao ekonomski rat," rekao je Maduro u televizijskom obraćanju iz predsjedničke palate u prisustvu najviših rukovodilaca Socijalističke stranke.

Opozicioni lideri su se u međuvremenu oglasili vatrenim saopštenjima koja nagovještavaju period intenzivne političke borbe u zemlji koja je već duboko polarizovana.

"Zemlja želi promjenu i ta promjena počinje danas," izjavio je Hesus Torealba, šef opozicione koalicije Demokratsko jedinstvo.

Pobjeda opozicije predstavlja snažan udarac socijalističkoj revoluciji koju je prije 17 godina započeo pokojni venecuelanski lider Ugo Čaves.

To je prva velika izborna pobjeda opozicije od kada je Čaves postao predsjednik. Građani Venecuele su umorni od visoke stope kriminala, nestašica osnovnih namirnica i visoke inflacije, podsjeća AP. Ove godine ekonomska kriza je dodatno pogrošana zbog smanjenja prihoda od nafte iz kojih se finansira javna potrošnja.

Bonus video: