Papa za zbližavanje katolika i pravoslavaca

Papa je na misi na Trgu Svetog Petra izrazio želju da ova "Sveta godina" bude prilika za međusobno praštanje i pomirenje Katoličke i pravoslavnih crkava. Veliki raskol Rima i Konstantinopolja datira iz 1054. godine
58 pregleda 4 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2015. 14:08h

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja izrazio je danas želju da "Jubilej milosrdja" koji počinje u utorak, podigne svijest katolika i pravoslavaca i da prevaziđu "grijeh podjele".

Papa je na misi na Trgu Svetog Petra izrazio želju da ova "Sveta godina" bude prilika za međusobno praštanje i pomirenje Katoličke i pravoslavnih crkava. Veliki raskol Rima i Konstantinopolja datira iz 1054. godine.

"Nema zajedničkog puta bez molbe za božiji i međusobni opraštaj greha podjele", rekao je papa koji je uputio poseban pozdrav vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, koga smatra svojim prijateljem.

Odnosi između Vatikana i Vaseljenske patrijaršije su dobri, ali je teže zbližavanje s drugim pravoslavnim crkvama, posebnom s ruskom, naveo je Frans pres.

Za razliku od protestanata, pravoslavci imaju male razlike u svojoj doktrini u odnosu s katoličanstvom. Franja je u nekoliko navrata izrazio želju da se prevazidje šizma i obnovi jedinstvo.

Papa Franja je u martu na drugu godišnjicu izbora na mjesto poglavara Rimokatoličke crkve najavio specijalnu Svetu godinu slavlja posvećenu milosrđu, koja će trajati od 8. decembra ove godine do 20. novembra 2016. godine.

Bonus video: