Britanci uništili naftna polja pod kontrolom ID u Siriji

U saopštenju se dodaje da je jedna bespilotna letjelica takođe uništila kamion pun municije južno od Sindžara, prenosi Rojters
4 komentar(a)
Britanci ID, Foto: Printscreen (YouTube)
Britanci ID, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 05.12.2015. 18:29h

Britanski bombarderi izveli su noćas drugi napad na položaje Islamske države u Siriji i pogodili naftna polja pod kontrolom džihadista, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane danas.

Borbeni avioni tipa tornado i tajfun poletjeli su iz britanske vazdušne baze u Akrotiriju na Kipru i izveli osam udara na naftno polje u Omaru na istoku Sirije koje je pod kontrolom ID.

U saopštenju se dodaje da je jedna bespilotna letjelica takođe uništila kamion pun municije južno od Sindžara, prenosi Rojters.

"Noćas su tajfuni prvi put bili u akciji i uspješno pogodili jedno naftno polje i izvore nafte na istoku Sirije", rekao je britanski ministar odbrane Majkl Felon za Skaj njuz tokom posjete baze u Akrotiriju.

Britanski poslanici su u srijedu odobrili angažovanje vazdušne udare na mete ID u Siriji.

"Svjesni smo da tražimo od naših hrabrih vojnika da rizikuju svoju bezbjednost kako bi zaštitili našu", rekao je Felon podsetivši da odluka o tome nije bila laka.

Prema Felonovim riječima, vazdušni udari mogu da pomognu u potiskivanju džihadista, da smanje njihovu sposobnost snabdijevanja i jačanja u Iraku i presjeku njihove izvore finansiranja.

"Oni su zaradili mnogo na trgovini naftom", upozorio je on.

Felon je dodao i da će vazdušni udari britanskih snaga na ID učiniti britanske ulice sigurnijim.

Bonus video: