ECB širi podsticaje, kamata u minus

Predsjednik ECB-a je, takođe, apelovao na članice eurozone da učine više kako bi poboljšale stanje u sopstvenim privredama
0 komentar(a)
euro, Foto: Reuters
euro, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2015. 17:39h

Evropska centralna banka prilagodila je program otkupa aktiva, poznatiji kao kvantitativno labavljenje, produživši trajanje programa do marta 2017. godine.

ECB je pristala i na kupovinu regionalnih i municipalnih obveznica denominovanih u evrima, izjavio je predsjednik ECB Mario Dragi.

"Odlučili smo da produžimo program otkupa aktiva. Kupovina obveznica u vr8uednosti od 60 milijardi evra mjesečno, sada će trajati do kraja marta 2017, ili čak i kasnije ako bude potrebe, odnosno sve dok Upravni savuet ECB-a ne uoči kontinuirane promjene na bolje na putu inflacije ka ciljanoj stopi od malo ispod dva odsto", rekao je Dragi. Kako prenosi agencija Rojters, ECB je, pored toga, snizila projekcije inflacije u eurozoni, pa tako za 2016. prognozira stopu od 1,0 odsto u odnosu na prethodnih 1,1 odsto, a za 2017. godinu predviđa inflaciju od 1,6 odsto umuesto ranijih 1,7 odsto. Predsjednik ECB-a je, takođe, apelovao na članice eurozone da učine više kako bi poboljšale stanje u sopstvenim privredama. Na današnjem sastanku, ECB je snizila kamatnu stopu na depozite na minus 0,3 odsto sa minus 0,2 odsto, u nastojanju da podstakne hronično nisku inflaciju u eurozoni, navodi Rojters.

Bonus video: