RASTU TENZIJE

Jedan migrant stradao, dvoje povrijeđeno na grčko-makedonskoj granici

Jedna grupa Marokanaca je uzela tijelo nastradalog i iz protesta krenula prema granici a grčka policija ih je zaustavila suzavcem
0 komentar(a)
Idomeni, Foto: Beta/AP
Idomeni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.12.2015. 13:04h

Jedan čovjek je stradao od strujnog udara a najmanje dvoje je povrijeđeno danas u sukobima grupa migranata i izbjeglica na grčko-makedonskoj granici gdje makedonske vlasti propuštaju samo ljude iz zemalja pogođenih ratom, Sirije, Avganistana i Iraka.

Čovjek, za koga se vjeruje da je Marokanac je dobio strujni udar kada se popeo na jedan vagon, parkiran ispod vodova pod visokim naponom, blizu granice, rekao je portparol grčke policije.

Drugi migranti su spustili njegovo tijelo na zemlju i pokrili ga čaršavom. Jedna grupa Marokanaca je uzela tijelo nastradalog i iz protesta krenula prema granici a grčka policija ih je zaustavila suzavcem.

Migranti iz zemalja koje ne mogu da uđu u Makedoniju su iz protesta od juče postavili blokadu na putu i sprječavaju bilo koga da ide dalje. Koristili su praznu burad, grane drveća i komade metala da naprave blokadu na oko 120 metara od grčko-makedonske granice i sprječavaju sve Sirijce, Avganistance i Iračane da pređu.

Koškanja neprestano izbijaju između grupa uglavnom Iranaca i Pakistanaca s jedne strane i većinom Avganistanaca s druge strane. Jedni druge gađaju kamenjem i najmanje dva muškarca je danas zadobilo povrede glave.

Grčka policija za suzbijanje demonstracija raspoređena je na granici i formirala je kordone da zaštiti izbjeglice koji čekaju u jednom polju na grčkoj strani da pređu u Makedoniju.

Grčka je takođe poslala dva voza u taj dio da bi obezbijedila prevoz za migrante koji ne mogu da pređu granicu a žele da se vrate u Atinu. Dobrovoljci dijele letke na više jezika koji obavještavau migrante o tim vozovima.

Prošle subote jedan 24-ogodišnji Marokanac je zadobio teške opekotine isto tako što je dotakao žice pod visokom naponom na željezničkoj stanici. Njegova povreda izazvala je velike proteste onih koji su čekali da pređu granicu.

Više od 5.000 ljudi raznih nacionalnosti nalaze se sada u graničnom prostoru kod Idomenija.

Makedonija je od 19. novembra uvela restrikcije u propuštanju migranata po nacionalnostima a ovog vikenda podigla je ogradu dugu tri kilometra na granici.

Grčka je pod evropskim pritiskom da ograniči priliv migranata koji dolaze na grčka ostrva iz Turske.