Pokrenut proces opoziva predsjednice Brazila

Peticiju su podnijeli predstavnici opozicije i osnivač Radničke partije Dilme Rusef, koji je optužuju da je nezkonito "štimovala" vladine račune da bi popunila "rupe" u budžetu
0 komentar(a)
Dilma Rusef, Foto: Beta/AP
Dilma Rusef, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.12.2015. 07:13h

Predsjednik donjeg doma brazilskog parlamenta Eduardo Kunja pokrenuo je proces opoziva predsjednice Brazila Dilme Rusef nakon što je zvanično primio peticiju kojom se to od njega zahtjeva, javio je AFP.

O peticiji će sada odlučivati parlamentarni komitet, koji će donijeti odluku o tome da li da autorizuje proces opoziva ili ne.

Peticiju su podnijeli predstavnici opozicije i osnivač Radničke partije Dilme Rusef, koji je optužuju da je nezkonito "štimovala" vladine račune da bi popunila "rupe" u budžetu.

"Na meni je da pokrenem proces opoziva, a ne da sudim o njegovoj opravdanosti", rekao je Kunja.

Njegova odluka je prvi korak u složenoj i kompleksnoj proceduri koja mora da bude ispoštovana da bi moglo da dođe do eventualnog glasanja o opozivu predsjednice.

Rusef je izjavila da je "ubijeđena" da će proces opoziva protiv nje propasti.

"Ubijeđena sam i potpuno sam mirna jer nema nikakvih osnova za ovu peticiju", rekla je Rusef u izjavi za brazilsku televiziju.

Eksperti su podijeljeni oko toga da li ona treba da bude opozvana ili ne.

Mnogi od njih navode da je slučaj protiv predsjednice relativno slab, ali dodaju da joj je popularnost kod birača opala i da ima malu podršku čak i od poslanika u vladajućoj koaliciji.

Bonus video: