Europol: Razbijena mreža krijumčara ilegalnih migranata, uhapšene 23 osobe

Prema obavještajnim podacima prikupljenim do sad, zarada članova grupe iznosila je blizu 10 miliona eura
52 pregleda 0 komentar(a)
Izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
Izbjeglice, migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2015. 18:53h

U zajedničkoj operaciji nekoliko evropskih država, uz podršku Europola, razbijena je kriminalna mreža krijumčara ilegalnih migranata u Evropsku uniju, saopštio je danas Europol.

Policija i pravosudni organi Austrije, Grčke, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva učestvovali su u akcijama koje su rezultirale razbijanjem organizovane kriminalne grupe i hapšenjem 23 osumnjičenih - sedam u Austriji, 13 u Grčkoj, dvoje u Švedskoj i jednog u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Krijumčari su uglavnom sirijskog i grčkog porijekla, ali i palestinskog.

Vjeruje se da je organizovana kriminalna grupa krijumčarila ilegalne migrante, većinom Sirijce, iz Turske, a zatim im pomagala na njihovom putu od Grčke u druge članice EU preko balkanske rute, od Makedonije, Srbije, Mađarske, Austrije, Njemačke i dalje ka sjeveru.

Smatra se da je ova grupa krijumčarila oko 100 migranata dnevno i da je bila aktivna od 2013, navodi se u saopštenju.

Prema obavještajnim podacima prikupljenim do sad, zarada članova grupe iznosila je blizu 10 miliona eura.

Čovjeka koji se sumnjiči da je vođa grupe, uhapsili su pripadnici Nacionalne agencije za kriminal Ujedinjenog Kraljevstva na jednoj adresi u Liverpulu.

Transport migranata sprovodili su uglavnom grčki državljani uz koordinaciju jednog albanskog državljanina, koji je blisko sarađivao sa vođom kriminalne grupe.

Sjedište kriminalne mreže bilo je u Grčkoj, čije bi pripadnike migranti, bilo u Turskoj ili na putu ka Grčkoj, kontaktirali na svom putu ka sjevernoj Evropi.

Migrantima je bila pružana svaka pomoć, od transporta preko lažnih dokumenata, do smještaja, a plaćali su kešom ili prebacivanjem novca.

Osumnjičeni su komunicirali mobilnim telefonima, a pokušali su da ostanu nezapaženi i izbjegnu hapšenje, i korišćenjem društvenih mreža i onlajn komunikacije.

Europol je podržavao istragu od početka, kroz pomaganje u razmjeni podataka između država članica, pružanje analitičke podrške istražiteljima, kao i finansiranje i organizovanje operativnih sastanaka, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: