Postoji li plan Putina i Obame: Saudijska Arabija nestaje, Kurdistan nastaje?

Mediji koji su bliski spoljnoj politici SAD su prethodnih dana pisali o ulozi Saudijske Arabije u finansiranju terorizma
19 komentar(a)
Vladimir Putin, Barak Obama, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2015. 15:48h

Pojedini geopolitički portali spekulišu da postoji tajni dogovor Baraka Obame i Vladimira Putina prema kojem bi Saudijska Arabija prestala da postoji u ovom obliku.

Ova država, koju mnogi nazivaju "srcem vehabizma" i islamske vjerske doktrine, mogla bi doživjeti disoluciju ili biti podijeljena na nekoliko entiteta zbog svoje sve destruktivnije uloge u radikalnoj islamskoj doktrini i pomaganja teroristima.

Mediji koji su bliski spoljnoj politici SAD su prethodnih dana pisali o ulozi Saudijske Arabije u finansiranju terorizma.

Francuski pisac Tjeri Mejsan, koji je nakon 11. septembra 2001. godine, odgovornost za napade u Njujorku pripisao američkom vojno-industrijskom kompleksu, nedavno je objavio članak u kojem tvrdi da će Obama i Putin podijeliti Saudijsku Arabiju i pocijepati Tursku, stvarajući Kurdistan.

Činjenica je da su Kurdi, uz pomoć avijacije SAD, izbacili snage terorističke Islamske države iz izuzetno važnog grada Sindžara u Iraku.

Turska i Saudijska Arabija su glavni saveznici SAD

Sirijski Kurdi do prije dva mjeseca bili su na strani sirijske vojske, ali su naglo promijenili orijentaciju i postali saveznici SAD, primjećuju analitičari. To upućuje na mogućnost da se sprema "nešto krupno".

Međutim, Turska i Saudijska Arabija su glavni saveznici SAD u regiji. Turska drži NATO bazu Idžirlik, koja služi kao polazna tačka mnogih intervencija u tom prostoru.

Saudijska Arabija je pak saveznik u energetskim ratovima - velika proizvodnja saudijske nafte ruši cijenu tog energenta, a to je glavno ekonomsko oružje u borbi protiv Rusije.

Ali, Saudijska Arabija je i rodno mjesto salafizma, vehabističkog islama, kojim se nadahnjuje najveći dio bombaša-samoubica, terorista koji se raznose nadajući se sudbini šehida (mučenika).

Turska je pak u posljednje vrijeme počela da guši nasljeđe sekularne države koju je prije jednog vijeka započeo Kemal Paša Ataturk, s kojim je zemlja doživjela veliki uspon.

Povratak islamizmu Tursku čini nepouzdanim saveznikom SAD, koje su javno počele da se okreću pouzdanijem partneru - turskim arhineprijateljima Kurdima.

SAD su istovremeno nagovorile Saudijce da znatno smanje cijenu nafte (što je velikim dijelom usmjereno protiv interesa Rusije), ali kolateralne žrtve tog plana su sami Saudijci, čiji je budžet pao za desetine milijardi dolara, pa su se pojavile i spekulacije o mogućem bankrotu Rijada.

Tri klana

Vladajuća dinastija u Saudijskoj Arabiji rascjepkana je na mnoštvo prinčeva koji se bore za uticaj.

Postoje tri klana - kralja Salmana, zatim preminulog kralja Abdale i klan princa Bondara.

Osim toga, srednjevjekovne kazne koje vrši saudijski režim zgražavaju svjetsku javnost - za flašu piva "krivac" dobija sto udaraca štapom, žene slabijeg morala javno su kamenovane, a o izborima se ne smije ni govoriti.

Zapadni uticaj na Bliskom istoku nikada nije imao za cilj promociju liberalne demokratije jer bi u tom slučaju prva žrtva udara bila baš Saudijska Arabija.

Poznata je izreka čuvenog američkog diplomate Henrija Kisindžera: "Oni su ku.vini sinovi, ali naši ku.vini sinovi!".

Sirija ne predstavlja problem zbog despotske naravi Bašara al-Asada, već jer se našla na putu kojim bi katarski i saudijski gas išao u Evropu, istiskujući Ruse i omogućavajući SAD potpunu kontrolu nad starim kontinentom i njegovim bogatstvom.

Ulaskom u rat na strani Asada, Rusija je počela otvoreno, oružjem, da brani svoje gasne, ali i geopolitičke interese.

Ruski geopolitičari tvrde da Amerikanci u regiji podržavaju dva sasvim suprotna procesa - jedan koji širi vehabizam i drugi koji se protiv njega bori. Koji je cilj? Nema cilja - cilj je haos, navode oni.

Da li su Islamska država i enorman rast islamističkog terorizma širom svijeta zaista doveli do zajedničke akcije Vašingtona i Moskve, bez obzira na njihove suprotstavljene interese ili će haos još dugo ostati sudbina Bliskog istoka?

Obaranje ruskog aviona iznad Sirije mogao bi da bude okidač dalekosežnih promjena u toj regiji, smatraju portali.

Bonus video: