Milioni šiitskih hodočasnika u Karbali

Vjernici najčešće pješače do Karbale, a put nekad može trajati i do dva dana
50 pregleda 0 komentar(a)
Karbala, Foto: Beta/AP
Karbala, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.12.2015. 15:44h

Više miliona hodočasnika okupilo se danas u iračkom svetom gradu Karbala kako bi obilježili Arbain, jedan od najznačajnijih šiitskih vjerskih praznika.

Prema pisanju iračkih državnih medija, Karbalu je posetilo više od 22 miliona hodočasnika, što je rekordan broj ljudi koji je učestvovao u proslavi tog praznika. Mnogi su u Karbalu doputovali pješke iz Bagdada.

Ove godine je pojačano obezbjeđenje, za koje su zaduženi Ministarstvo unutrašnjih poslova, šiitska milicija i savjetnici iz Irana. Šiitska manjina u Iraku često je bila na meti napada Islamske države.

Praznikom Arbain se obilježava kraj 40-dnevnog perioda oplakivanja smrti imama Huseina, unuka proroka Muhameda. Imam Husein je ubijen u sedmom vijeku u bici kod Karbale, kojom je učvršćena podjela između šiita i sunita.

Vjernici najčešće pješače do Karbale, a put nekad može trajati i do dva dana. Najčešća tema razgovora među vjernicima na tom putu ove godine bila je bezbjednost.

Islamska država drži pod kontrlom velike djelove sjevernog i zapadnog Iraka, uključujući grad Ramadi, koji je na oko 140 kilometara sjeverno od Karbale.

U samoubilačkom napadu na hodočasnike u ponedjeljak u Bagdadu poginulo je devet ljudi, a 21 osoba je ranjena.

Bonus video: