Kuba ljekarima uvodi obavezne dozvole za putovanje

Na Kubi se mnogi ljekari i bolničari žale da je njihova profesija opustošena talasima odlazaka i navode da ključni specijalisti nedostaju u brojnim klinikama i bolnicama
68 pregleda 1 komentar(a)
Kuba, Foto: Reuters
Kuba, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2015. 16:55h

Kubanska vlada saopštila je danas da ponovo uvodi dozvole za putovanje u inostranstvo za mnoge ljekare, u pokušaju da zaustavi odliv mozgova za koji krivi SAD.

Ovo je prvi korak unazad od kada je Kuba uvela slobodno putovanje za svoje građane 2013. kada je predsjednik Raul Kastro najavio nove slobode u okviru niza društvenih i ekonomskih reformi.

Na naslovnim stranama državnih medija vlada je najavila da ljekari sa određenim specijalizacijama, posebno traženim u inostranstvu, sada moraju da dobiju dozvolu Minstarstva zdravlja za putovanje van zemlje.

Nova politika najavljena je neposredno poslije jučerašnjeg sastanka američkih i kubanskih pregovarača u Vašingtonu gdje se razgovaralo o krizi u kubanskoj migraciji koja je dostigla najviši nivo u posljednje dvije decenije. Kuba se žalila zbog toga što SAD nema planove da mijenja politiku iz vremena hladnog rata prema kojoj kubanski imigranti automatski dobijaju legalni boravak u SAD.

Mnog kubanski ljekari navode male plate i loše uslove rada i mogućnost dobijanja dobro plaćenog posla u drugim zemljama kao glavni razlog za odlazak. Kubanska vlada smatra da je za to kriva američka politika kojom se automatski priznaje legalni boravak kubanskim imigrantima, sa posebnim odbrenjima i ubrzanom procedurom za ljekare koji napuštaju zdravstvene misije kubanske vlade u inostranstvu.

U saopštenju kubanske vlade navode se anesteziologija, neurohirurgija, ginekologija, neonatalna briga međju specijalizacijama najviše pogođenim emigracijom ljekara posljednjih godina.

Za kubansku vladu besplatan zdravstveni sistem dostupan svima jedno je od glavnih dostignuća socijalističke revolucije. Ljekarske misije u inostranstvu jedan su od najvećih izvora deviznih prihoda za kubansku vladu koja dobija destine hiljada dolara godišnje za svakog doktora kojeg pošalje u takvu misiju.

Na Kubi se mnogi ljekari i bolničari žale da je njihova profesija opustošena talasima odlazaka i navode da ključni specijalisti nedostaju u brojnim klinikama i bolnicama.

U posljednje dvije godine najmanje 100.000 Kubanaca emigriralo je u SAD. Većina ide opasnim kopnenim putem iz Ekvadora kroz južnu i centralnu Ameriku i Meksiko. Tempo odlazaka je dramatično porastao ove godine jer mnogi Kubanci strahuju da će normalizacija odnosa najavljena prije godinu dana između SAD i Kube značiti kraj specijalnih privilegija za kubanske imigrante.

Bonus video: