Obama: Vjerujem da će se Moskva udružiti sa nama

Obama je izrazio optimizam da bi Rusija mogla da promijeni stav o potrebi da sirijski predsjednik Bašar al Asad siđe s vlasti kako bi se okončao građanski rat u toj zemlji, ali i dodao da se to neće odmah desiti
26 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2015. 16:01h

Američki predsjednik Barak Obama kazao je da ne treba biti u iluziji da će Rusija u skorije vrijeme gađati samo mete Islamske države, ali da vjeruje da će se Moskva udružiti sa koalicijom koju predvodi SAD.

"Mislim da (ruski predsjednik Vladimir) Putin razumije, sa Avganistanom u svježem sjećanju, da zaglavljivanje u nedorečenom i paralizovanom građanskom konfliktu nije ishod koji želi", naveo je Obama. SSSR je izvršio invaziju na Avganistan 1979.

“SAD podržavaju pravo Turske da brani sebe i svoj vazdušni prostor i svoju teritoriju”, kazao je Obama. “Diskutujemo kako Turska i Rusija mogu raditi zajedno da deeskaliranju tenzija I diplomatskim putem doći do rješavanja problema”.

Obama je kazao Erdoganu prilikom susreta u Parizu da Islamska država mora biti “gonjena sa svih strana”, što je poruka slična onoj koju je izrazio ruskom kolegi Vladimiru Putinu.

“Svi mi imamo zajedničkog neprijatelja, a to je IS, i želim da se postaram da fokus ostane na toj prijetnji”.

Obama je u razgovoru sa francuskim predsjednikom Olandom kazao da se može očekivati napredak u uništenju ID.

Američki predsjednik je kazao da u pojedinim krajevima u Siriji može doći do prekida vatre i oslobađanja opozicionih grupa.

Obama je izrazio optimizam da bi Rusija mogla da promijeni stav o potrebi da sirijski predsjednik Bašar al Asad siđe s vlasti kako bi se okončao građanski rat u toj zemlji, ali i dodao da se to neće odmah desiti.

Obama je sa svjetskim liderima razgovarao o Siriji na marginama klimatskog samita u Parizu, gdje je pozvao Tursku i Rusiju da smire tenzije koje podrivaju napore za jačanje borbe protiv Islamske države.

Rekao je da je moguće da u narednim mjesecima Rusija prođe kroz "promjenu u računu" i odustane od podrške Asadu.

"Ne očekujem da ćemo vidjeti okret od 180 stepeni u njihovoj strategiji u narednih nekoliko nedjelja. Oni su uložili mnogo godina u zadržavanju Asada na vlasti. Njihovo prisustvo tamo je predviđeno da ga podrži. Biće potrebno neko vrijeme da promijene kako razmišljaju o tom pitanju", rekao je Obama.

Predsjednik SAD je izrazio očekivanje da diplomatski razgovori u Beču o traganju za političkim rješenjem sirijskog građanskog rata napreduju dok istovremeno koalicija predvođena američkim snagama povećava napade na Islamsku državu.

"Islamska država će nastaviti da bude smrtonosna organizacija zbog njenih društvenih mreža, resursa koje ima i mreže iskusnih boraca koje posjeduje", rekao je Obama.

Bonus video: