Putin: Turska oborila ruski avion da zaštiti trgovinu naftom džihadista

"Imamo razloge da vjerujemo da je odluka o obaranju aviona bila uslovljena željom da se zaštiti trgovina naftom i putevi koji se koriste za to u Turskoj", rekao je Putin
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.11.2015. 21:25h

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je danas u Parizu da je Turska oborila ruski avion na sirijskoj granici kako bi zaštitila trgovinu naftom kojom se bave džihadisti iz Islamske države.

"Imamo razloge da vjerujemo da je odluka o obaranju aviona bila uslovljena željom da se zaštiti trgovina naftom i putevi koji se koriste za to u Turskoj", rekao je Putin u Parizu gdje učestvuje na međunarodnoj konferenciji UN o klimi.

"Dobili smo dodatne informacije koje nažalost potvrđuju da se nafta koja se proizvodi na teritorijama pod kontrolom Islamske države i drugih terorističkih organizacija, masovno prevozi prema Turskoj", rekao je ruski predsjednik na konferenciji za novinare.

Rusija je prošle nedjelje, odmah poslije obaranja aviona, saopštila da Turska "štiti" džihadiste i da je trgovina naftom jedan od glavnih izvor finansiranja Islamske države.

Putin je podsjetio da ruski piloti na bombama pišu natpise "Za naš narod" i "Za Pariz", aludirajući na terorističke napade 13. novembra u Parizu gdje je poginulo 130 osoba kao i na obaranje ruskog civilnog aviona 31. oktobra u Egiptu gdje su poginule 224 osobe.

"Ruski bombarder koji je oborila turska avijacija je nosio taj natpis. O kakvoj to koaliciji onda pričamo", zapitao se Putin.

Predlog o stvaranju jedinstvene koalicije protiv Islamke države iznijeli su Putin i francuski predsjednik Fransoa Oland, ali taj predlog nailazi na negodovanje zbog neslaganja o sudbini sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

"Nastavićemo da branimo taj predlog, ali to ne možemo da ostvarimo ako neki i dalje koriste terorističke grupe za svoje kratkoročne interese", zaključio je ruski predsjednik.

Predsjednik Turske Režep Tajip Erdogan je u Parizu rekao da je djelovanje Turske "strpljivo, ne emocionalno", prije nametanja bilo kakvih mjera kao odgovora na sankcije koje je Rusija uvela Turskoj.

Izvor Rojtersa iz Stejd departmenta je kazao da "fokus sada mora biti na deeskalaciji situacije između Rusije i Turske".

Bonus video: