Muižnieks: Izbjeglice iz kampova u ratnim područjima preseliti u Evropu

Mužnieks je izjavio da je najprije bio protiv obaveznog sistema izbjegličkih kvota u Evropi, ali da je sada za takvu mjeru, zbog toga što zemlje ne pokazuju interesovanje da dobrovoljno učestvuju u raspodjeli izbjeglica
0 komentar(a)
Idomeni izbjeglice, Foto: Beta/AP
Idomeni izbjeglice, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.11.2015. 15:32h

Komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Nils Muižnieks predložio je danas u Ankari da se izbjeglice iz kampova u ratnim područjima direktno presele u Evropu, kao što je već praksa u Velikoj Britaniji.

Komesar za ljudska prava SE izjavio je za AP da skoro 99 odsto izbjeglica iz Sirije i skoro dvije trećine izbjeglica iz Avganistana ima pravo na garantovanu međunarodnu zaštitu u Evropi, kao i da je haotično i nefunkcionalno primoravati te ljude da prelaze dugačak put ka Evropi i bacati ih u ruke krijumčara ljudima.

Mužnieks je izjavio da je najprije bio protiv obaveznog sistema izbjegličkih kvota u Evropi, ali da je sada za takvu mjeru, zbog toga što zemlje ne pokazuju interesovanje da dobrovoljno učestvuju u raspodjeli izbjeglica.

Princip dobrovoljne solidarnosti je propao, u Evropi je potrebna solidarnost koja se zasniva na pravilima, izjavio je Komesar za ljudska prava SE.

Bonus video: