Ruski generalštab: Ruski pilot ubijen pucnjima sa zemlje

Ruski SU-24 borbeni avion oboren je kod tursko-sirijske granice od strane turskog vazduhoplovstva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije
239 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2015. 19:40h

Vojni generalštab Rusije je saopštio da je jedan pilot poginuo u obaranju ruskog aviona i da je još jedan vojnik ruske vojske poginuo tokom akcije spasavanja. Rusko ministarstvo odbrane je suspendovale vojne kontakte sa Turskom zbog inicenda u kojem je oboren ruski avion.

Sirijski pobunjenici poslali su Rojtersu video snimak na kom se, kako tvrde, vidi ruski pilot koji nepomično leži na zemlji.

Pobunjenici tvrde da je pilot bio mrtav kada su došli do njega. U planinskoj oblasti nedaleko od turske granice, nasuprot provincije Hataj na jugu, do pilota su došli pobunjenici, Turkmeni koji se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Turski zvaničnik je ranije danas agenciji Rojters rekao da vjeruje da su dva ruska pilota, još uvijek živa i da rade na tome da oni budu oslobođeni od strane sirijskih pobunjenika. .

Ruski SU-24 borbeni avion oboren je kod tursko-sirijske granice od strane turskog vazduhoplovstva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Iz ruskog ministarstva je saopšteno da avion nije povrijedio turski vazdušni prostor i da se nalazio na visini od 6.000 metara.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zbog incidenta otkazao posjetu Turskoj koja je bila planirana za 25. novembar.

Trenutno nije poznata sudbina drugog pilota.

Dešavanja u vezi sa ovim događajem pratite uživo:

20:08 Američki predsjednik Barak Obama i francuski predsjednik Fransoa Olande pozvali su Moskvu i Ankaru da smanje napetosti nakon što je Turska srušila ruski borbeni avion. Obama je kazao da je sada njegov glavni zadatak da se pobrine da se cijela stvar ne izmakne kontroli.

"Moramo da spriječimo eskalaciju. Bilo bi štetno da stanje eskalira", rekao je Oland.

"Sada je najvažnije da se pobrinemo da Rusi i Turci međusobno razgovaraju, da otkriju šta se tačno dogodilo i preduzmu mjere koje će spriječiti bilo kakvu eskalaciju", rekao je Obama i dodao da "Turska, kao i svaka druga zemlja, ima pravo da brani svoj teritoriju i svoj vazdušni prostor".

20:06 Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je turski avion F16 koji je oborio ruski vojni avion djelovao u skladu s pravilima službe i dodao da Turska ne gaji "neprijateljstvo" prema Rusiji ili nekoj drugoj državi.

Erdogan je rekao da je razboritost Turske spriječila još gore incidente na svojoj granici.

On je kritikovao ruske vojne akcije u oblasti Sirije u kojoj žive Turkmeni, navodeći da tamo nema ekstremista Islamske države.

Erdogan je rekao da će Turska nastaviti da podržava turkmensku zajednicu u Siriji.

Tuski predsjednik se obratio javnosti pošto je predsjedavao sastanku posvećenom obaranju ruskog aviona.

19:15 Generalštab ruske vojske je saopštio da je pilot aviona Su-24, koji su oborile turske snage, ubijen pucnjima sa zemlje dok se spuštao padobranom. Portparol generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj rekao je da podaci s ruskih radara pokazuju da su turski vojni avioni narušili sirijski vazdušni prostor tokom obaranja ruskog aviona.

Rudskoj je rekao da su pobunjenici pucali na ruski helikopter koji je učestvovao u potrazi za dvojicom pilota aviona Su-24, prenijele su ruske novinske agencije. On je rekao da je ubijen jedan član posade helikoptera Mi-8 koji je bio prinuđen da sleti na neutralnu teritoriju. Ostali članovi posade su prebačeni u rusku vojnu bazu u Siriji.

Rusko ministarstvo odbrane je suspendovale vojne kontakte sa Turskom zbog inicenda u kojem je oboren ruski avion. Agencija Rojters je navela da će ruski vojni brodovi biti raspoređeni u vodama sirijske provincije Latakija.

19:03 Generalni sekretar NATO Jens Stoltebberg rekao je da je ruski avion bio u vazdušnom prostoru Turske. On je dodao i da nije bilo direktnog kontakta između Rusije i NATO-a do sada.

NATO ambasadori pozvali su Tursku da bude "hladne glave", tokom hitnog sastanka u Briselu. Diplomate koje prisustvuju sastanku rekli su da nijedna od 28 NATO članica ne opravdava ruske akcije i izrazili su zabrinutost da Turska nije ispratila ruski avion iz svog vazdušnog prostora.

"Ima drugih načina za postupanje pri ovakvim incidentima", rekao je agenciji Rojters diplčomata koji je želio da ostane anoniman.

19:00 Ruski general rekao je za agenciju RIA Novosti da je jedan ruski pilot mrtav.

17:50 Sirija je oštro osudila obaranje ruskog vojnog aviona, ocjenjujući to kao "flagrantnu agresiju na suverenitet Sirije" i izraz podrške teroristima, objavili su sirijski državni mediji.

"Činom flagrantne agresije na sirijski suverenitet, turska strana je jutros oborila prijateljski ruski avion iznad teritorije Sirije po njegovom povratku iz borbene misije protiv Islamske države", objavila je sirijska državna agencija SANA, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika sirijske vojske.

Taj incident, prenijela je agencija AFP, "bez sumnje pokazuje da je turska strana stala na stranu terorizma i da podržava terorističke grupe koje su počele da gube pred naletom sirijske vojske".

"Ti očajnički činovi agresije će samo učvrstiti našu odlučnost da ratujemo protiv terorističkih organizacija, uz podršku i pomoć naših prijatelja, od kojih na prvom mjestu Rusije", objavila je SANA.

17:45 Operacija Rusije u Siriji će se nastaviti uprkos obaranja ruskog borbenog aviona od strane turske avijacije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

17:37 Turska vjeruje da su dva ruska pilota, čiji je avion danas oborila turska vojska još uvijek živi i da rade na tome da oni budu oslobođeni od strane sirijskih pobunjenika, rekao je zvaničnik turske vlade Rojtersu.

"Naše jedinice koje su dobile informaciju da su dva pilota živa i rade na tome da ih sirijske opozicione snage oslobode", rekao je zvaničnik.

17:09 Američka vojska nije "umiješana" u incident u kojemu je turska vojska u utorak srušila ruski vojni avion, rekao je zvaničnik američkog ministarstva odbrane, a vojni portparol je potvrdio da se rušenje dogodilo "na granici".

Agencija AFP citira američkog zvaničnika koji je želio da ostati neimenovan, a koji je potvrdio da ih je Turska obavijestila o rušenju ruskog aviona.

"Naši turski saveznici su nas obavijestili da su njihovi vojni avioni blizu sirijske granice srušili ruski borbeni avion pošto je povrijedio turski vazdušni prostor", rekao je neimenovani zvaničnik i dodao:

"Možemo da potvrdimo da Sjedinjene Američke Države nijesu umiješane u taj incident".

17:00 Pojavio se video na kojem navodno FSA (Slobodna sirijska armija) obara jedan od ruskih helikopter koji je bio u spasilačkoj misiji u potrazi za ruskim pilotem.

Turmenski pobunjenici takođe preuzimaju odgovornost za napad na ruski helikopter.

16:46 Pukovnik američke vojske koja predvodi koaliciju koja bombarduje teritoriju Islamske države u Siriji Stiv Voren rekao je da SAD još uvijek analiziraju podatke u vezi sa mjestom obaranja ruskog aviona. Upitan da prokomentariše turske navode da su upozoravali ruski avion da se nalazi u njihovom vazdušnom prostoru, Voren je rekao da je to tačno, ali nije rekao da li Amerikanci to znaju iz svoje istrage ili su se pozvali na tursku stranu. Rekao je i da ne može da potvrdi šta se desilo sa ruskim pilotima.

16:25 Vojni portparol SAD izjavio je da se incident desio "na granici", ali nije mogao da kaže tačnu lokaciju.

16:23 Koalicione operacije sa SAD na čelu u Siriji i Iraku se nastavlja "po planu", uprkos obaranju ruskog ratnog aviona, izjavio je američki pukovnik Stiv Voren.

"Ovo je incident između ruske i turske vlade. Naša borbena dejstva protiv ISIL se nastavljaju po planu", rekao je Voren.

15:55 Više desetina demonstranata okupilo se ispred ambasade Rusije u Istanbulu.

"Ubice, ubice", moglo se čuti od strane okupljenih.

Turska je odlučila da pojača obezbjeđenje ambasade, sa specijalnom policijom.

15:40 Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otkazao je posjetu Turskoj koja je bila planirana za 25. novembar. On je savjetovao Rusima da ne posjećuju Tursku i rekao da "prijetnja terorizmom nije ništa manje nego u Egiptu" , gde je srušen ruski putnički avion prošlog mjeseca.

15:20 Natalie Tours, jedan od najvećih ruskih turoperatora privremeno će obustaviti prodaju putovanja za Tursku.

15:15 Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan predsjedavaće Samitom bezbjednosti kasnije danas, kako bi se razgovaralo o dešavanja nakon što su turske vojne snage oborile ruski ratni avion. Sastanku će prisustvovati premijer Ahmet Davutoglu , šef oružanih snaga general Hulusi Akar , šef MIT nacionalne obavještajne agencije Hakan Fidan i neki ministri, reklao je agenciji Rojters izvor iz kabineta Erdogana.

14:34 Turski ministar spoljnih poslova, Feridun Sinirioglu, sazvao je sastanak sa predstavnicima SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske, oko situacije sa oborenim ruskim avionom

14:30 Na osnovu analize monitoringa leta, nije bilo ugrožavanja turskog vazdušnog prostora, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

14:24 Turski vojni ataše u Moskvi, pozvan na hitan sastanak od strane ruskog ministarstva odbrane. Ministarstvo je navelo da je atašeu uručena izjava u kojoj se za obaranje ruskog vojnog aviona navodi da "nije prijateljski čin" i ponavlja stav Moskve da oboreni avion nije narušio turski vazušni prostor.

Rusko ministarstvo je takođe navelo da nisu uspjeli pokušaji da se organizuje hitna saradnja s Turskom u vezi s incidentom.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo "razvija mjere za reagovanje na takve incidente".

14:15 Ruski predsjednik Vladimir Putin, izjavio je da je ovaj inicdent "zabadanje noža u leđa borbi protiv teroruzma".

Ovaj invcident bi mogao ozbiljno da naruši rusko-turske odnose, dodao je Putin na sastanku sa kraljem Jordana.

14:10 Ruska Duma je predložila da se prekinu letovi između Turske i Rusije.

13:41 Pojavio se novi video na kojem se vidi pad ruskog aviona, koji prenosi "RFS".

13:10 Turska je zakazala hitan sastanak sa amabasadorom Rusije u Istanbulu.

12:55 Ruski helikopteri primijećeni su kod mjesta pada aviona. U akciji su spašavanja, javlja Russia Today.

12:53 Pobunjenici tvrde da je pilot bio mrtav kada su došli do njega. NATO je sazvao hitan vanredni sastanak nakon obaranja ruskog aviona.

12:36 Pojavio se video na kojem se navodno nalazi jedan od ruskih pilota za kojeg se vjeruje da nije preživio. Grupa ljudi oko njega djeluje zadovoljno akcijom, dok pojedini zahvaljuju Alahu na akciji, prenosi "Russia today".

UPOZORENJE! Video je uznemiravajućeg sadržaja

12:22 Turski zvaničnici su naglasili da obaranje aviona nije akt protiv bilo koje zemlje, već branjenje suverenosti svoje teritorije.

12:19 Ovo je prvi slučaj još od 1950. godine da zemlja članica NATO-a obori jedan ruski avion, prenosi Rojters.

Svjetski zvaničnici se plaše da bi ovaj incident mogao da dovede do eskalacije sukoba bivših neprijatelja iz doba Hladnog rata.

11:55 Agencija Frans-pres javlja da je NATO u stalnom kontaktu sa Turskom nakon obaranja ruskog aviona.

11:50 Tri ruska novinara su povrijeđena dok su putovala ka liniji fronta u Siriji.

11:41 Dmitrj Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio je da je obaranje ruskog aviona "ozbiljan diplomatski incident".

Peskov je međutim izjavio i da ne treba donositi preuranjene zaključke dok se slučaj ne istraži do kraja.

"Jednostavno nemamo još dovoljno informacija za bilo kakav zaključak", izjavio je Peskov

Neimenovani turski zvaničnik je kazao da su avion oborili F-16 borbeni avioni.

Turs privatna televizijska stanica "Haberturk" prikazala je snimak pada zapaljenog aviona.

Piloti su uspjeli da se katapultiraju iz aviona, i vjeruje se da je jedan uhvaćen. Izvori iz Turske govore da je pilot u rukama sirijskih pobunjenika.

Avion se srušio u selu u kojem često dolazi do sukoba između sirijske vojske i opozicije.

"Haberturk" ističe i kako je avio uporno kršio turski vazdušni prostor i ignorisao višestruka turska upozorenja, a njihov reporter sa terena kazao je kako se avion "pretvorio u vatrenu kuglu"

Galerija

Bonus video: