Asad: Sirijske snage napreduju zahvaljujući Rusima

Rusija koordiniše svoje vazdušne udare sa vlastima u Damasku, za razliku od koalicije na čelu sa SAD koja takođe gađa položaje IS, ali Asad tvrdi da su njihovi napori neučinkoviti
1 komentar(a)
Bašar Al-Asad, Foto: Reuters
Bašar Al-Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2015. 12:54h

Snage sirijske vlade ostvaruju uspjehe "na gotovo svim frontovima" zahvaljujući vazdušnim udarima ruskih snaga protiv džihadista pokrenutima u septembru, izjavio je danas sirijski predsjednik Bašar al Asad u intervjuu kineskoj televiziji "Feniks".

Asad je rekao i da preferira da novi mirovni pregovori budu održani u Moskvi, kao i da se sirijski konflikt može razriješiti samo ako se porazi terorizam, prenijela je agencija AFP.

On je istakao da se situacija u Siriji "poboljšala na veoma dobar način" otkad je Rusija 30. septembra pokrenull vazdušne udare u toj zemlji.

"Mogu da kažem da vojska napreduje na gotovo svim frontovima na sirijskom tlu", naveo je Asad.

Rusija koordiniše svoje vazdušne udare sa vlastima u Damasku, za razliku od koalicije na čelu sa SAD koja takođe gađa položaje IS, ali Asad tvrdi da su njihovi napori neučinkoviti.

Zvanična Moskva nastoji da zauzme vodeću ulogu i u političkom rješenju konflikta, pa je učestvovala sa drugim silama na nedavno održanom sastanku u Beču, na kojem se razgovaralo o zakonskom okviru za mir, a dogovoreno je stvaranje prelazne vlade, novi ustav i izbori u narednih 18 mjeseci.

Zasad, međutim, nema dogovora o sudbini Asada, za kojeg opozicija i zapadne zemlje smatraju da treba da ode sa vlasti, ali saveznici poput Irana i Rusije ističu da mu treba dozvoliti da učestvuje na izborima, ukoliko to želi.

Asad je na tu temu rekao da je njegovo pravo da učestvuje na izborima, iako je dodao da je prerano da kaže da li to namjerava ili ne.

"To zavisi od toga kakvo je mišljenje sirijskog naroda. Da li me oni žele ili ne? Ne možemo da govorimo o nečemu što će se možda dogoditi za nekoliko godina", istakao je Asad.

Predsjednik Sirije je rekao da podržava napore Moskve da organizuje novi dijalog između režima i opozicije, u vidu konferencije "Moskva 3", ali je istakao da političko rješenje može da se postigne samo pod uslovom da terorizam bude poražen.

Bonus video: